Südamehaiguse riski ja psoriaasi vahel on ajast sõltuv seos

Inimesel, kes on pikalt põdenud psoriaasi, on suurem tõenäosus kardiovaskulaarse haiguse välja kujunemiseks.
Inimesel, kes on pikalt põdenud psoriaasi, on suurem tõenäosus...

Psoriaasiga on seotud mitmed süsteemsed komorbiidsed seisundid, sealhulgas diabeet, metaboolne sündroom, südame isheemiatõbi ja müokardiinfarkt.

Selle tulemusena on kasutusele võetud mõiste "psoriaatiline kaskaad" – olukord, kus psoriaas (psoriasis vulgaris) kui krooniline põletikuline seisund põhjustab kardiovaskulaarhaiguse (KVH) kujunemist. Lisaks sellele on kindlaks tehtud, et mõõduka kuni raskekujulise psoriaasiga patsientidel, keda raviti kasvaja nekroosifaktori (TNF)-alfa inhibiitoritega, vähenes nii proinflammatoorse markeri C-reaktiivse valgu tase kui ka arteri sise- ja keskkesta paksus – need on mõlemad KVH surrogaatmarkerid.

Kuna psoriaasiga patsientidel on vaskulaarne põleti korrelatsioonis haiguse raskusastmega, siis tundub loogiline, et see võib olla korrelatsioonis ka haiguse kestusega.

Selles kontekstis püstitas doktor Alexander Egeberg (Kopenhaageni ülikoolihaigla) koos kolleegidega hüpoteesi seosest psoriaasi kestuse, vaskulaarse põletiku ja oluliste ebasoodsate kardiovaskulaarsete sündmuste (MACE) vahel, nagu näiteks müokardiinfrakt (MI), isheemiline insult või surm KVH tagajärjel.

Uuringus, mis avaldati aastal 2017, otsiti neid seoseid kahe allika põhjal:

  • USA riikliku terviseinstituudi (NIH) inimpatsientide tomograafiline uuring (18-fluorodeoksüglükoosi PET/CT uuring; n=190 patsienti kerge kuni mõõduka psoriaasiga) vaskulaarse põletiku hindamiseks,
  • Taani rahvastikupõhine KVH sündmuste uuring mõõdukast kuni raskekujulise psoriaasiga patsientidel (n = 87 161) võrreldes kontrollrühmaga (n = 4 321 964).Selles valimis oli esmane tulemuse mõõde MACE esmakordne esinemine.

Nii tomograafiline uuring kui ka rahvastikupõhine analüüs näitas, et psoriaasiga patsientidel oli KVH risk suurenenud ning süvenes täiendavalt haiguse kestel. Konkreetselt:

  • NIH rühmas, millesse kuulus 190 kerge kuni mõõduka psoriaasiga patsienti (57% mehed), täheldati vaskulaarse põletiku esinemist, mis suurenes koos haiguse kestusega.
  • Rahvastikupõhise uuringu rühmas suurenes MACE risk 1% psoriaasi kestuse aasta kohta.
  • Konkreetse MACE mitme muutujaga ohunäitajad olid 1,006 (MI), 1,011 (isheemiline insult) ja 1,011 (kardiovaskulaarne surm).

Seoste teadmise olulisus

Egebergi ja tema kolleegide kaheosalise uuringu tulemused kinnitavad täiendavalt seost psoriaasi ja KVH vahel, lisades ühe olulise aspekti: asjaolu, et nimetatud risk on ajast sõltuv. Teiste sõnadega väljendudes, mida kauem on patsiendil mõõdukas kuni raskekujuline psoriaas, seda suurem on MACE risk.

Miks on see tähelepanek niivõrd oluline? Sest praegu on meil olemas suur hulk sihtravimeetodeid, mis aitavad psoriaasi kontrolli all hoida, tõrjudes kroonilist ja süsteemset põletikku, mis on selle haiguse põhitunnuseks. Meil on juba olemas tõendid, et proinflammatoorsete tsütokiinide, nagu näiteks TNF-alfa blokeerimine vähendab põletiku markereid seerumis ja võib isegi aeglustada KVH progresseerumist.

Kui haiguse kestus on kriitilise tähtsusega KVH riski määrav tegur, siis tundub loogiline, et keskmise kuni raskekujulise psoriaasiga patsientide jaoks on tõhusa ravi varane alustamine kõige kasulikum.
Kokkuvõtteks märkis Egeberg koos kolleegidega, et patsiendi KVH riski hindamisel peaksid meditsiinitöötajad arvesse võtma nii psoriaasi raskusastet kui ka kestust.

Edaspidistes uuringutes tuleb võrrelda KV morbiidsust ja suremust patsientide hulgas, kellel on psoriaas kontrolli all, võrreldes nõrgalt kontrollitud psoriaasiga (ja psoriaatilise artriidiga). Ainult see võimaldab meil teada saada, kas psoriaasi bioloogilise ravi varakult alustamine võib aidata inimeste elu päästa.

Lisa kommentaar

  • Medscape
    tõlkis Kalle Klein

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.