Ateroskleroos areneb hiilivalt ja vaikselt

Perearst Signe Alliksoo
Perearst Signe Alliksoo

Kardiovaskulaarhaigus on peamine enneaegse surma põhjus Euroopas ja Eestis. Neid haigusi ei saa vältida, küll aga ennetada, kinnitab Eesti hüpertensiooniühingu juht perearst Signe Alliksoo.

Tähtis on teada, et ateroskleroos areneb aastaid kliiniliste ilminguteta. Alguse saab kõik ebatervislikest eluviisidest ja riskifaktorite (suitsetamine, kõrge vererõhk ja kolesterool, ülekaal, diabeet) esinemisest. Mittemodifitseeritavad riskifaktorid on vanus, sugu ja perekondlik eelsoodumus.
Ateroskleroos viib südame isheemiatõveni, sealt edasi võib juhtuda tromboose, infarkte kardiaalse äkksurmaga, südamepuudulikkust. Globaalne kardiovaskulaarne risk Euroopas: dünaamika 2007-2013 näitab, et toimunud on oluline nihe: enam on kõrge riski patsiente (peale uusi ravijuhiseid) ja enam on kõrge riski patsiente mitme riskifaktoriga.

Perearstide ennetustööks parimad võimalused
Haiguste ennetamine on odavam, kui tagajärgedega võitlemine. Perearstidel on ennetamistööks parimad võimalused. Perearstide eelis on pikaajaline järjepidev kontakt oma patsientidega. Statistika väidab, et ühe aasta jooksul käib perearsti juures vahemalt ühe korra 70% nimistu patsientidest. Perearstil on koolitatud meeskond. Perearstid on motiveeritud. Alates 2006. aastast on Eesti Haigekassa koos Eesti Perearstide Seltsiga välja arendanud perearstide kvaliteedisüsteemi. Perearsti kvaliteedisüsteemis osalejate arv on pidevalt suurenenud ning saavutanud 2016. aastal 100% perearstide osaluse. Kvaliteedisüsteem soodustab perearste aktiivselt tegelema haiguste ennetustööga. See tagab kroonilise kuluga haiguste puhul haigete efektiivsema jälgimise, et vältida tüsistuste tekkimist.

Iga kolmas kannatab selle all
Arteriaalne hüpertensioon on üks olulisemaid modifitseeritavaid kardiovaskulaarseid riskifaktoreid. Epidemioloogiliste andmete alusel esineb hüpertensioon üle kolmandikul arenenud riikide elanikest. Haigekassa andmetel diagnoositi Eestis 2012. aastal kõrgvererõhktõbi esimest korda 9307 inimesel. Peamiselt diagnoosivad ja ravivad hüpertensiooni perearstid, vaid väike osa patsientidest vajab eriarstiabi. Siiski on perearstide seas veel vähemalt mõni aasta tagasi olnud ebakindlust. Nii näitas riigikontrolli 2011. aasta audit, et paljud perearstid saadavad kõrgvererõhktõvega haige kardioloogi vastuvõtule pigem liiga vara kui liiga hilja ning raviannused ja kombinatsioonid, mida kasutatakse, on sageli suboptimaalsed. Usun, et nüüd on olukord paranenud. Eriarstile tuleks saata järgmised patsiendid: sekundaarsele hüpertensioonile viitavate tunnustega patsiendid, alla 30 aasta vanused haiged, 3 ravimi piisavate annuste kombinatsiooniga ei ole vererõhu eesmärkväärtusi 3–6 kuu jooksul õnnestunud saavutada.

Ravi: monoteraapia või kombinatsioonravi?
Palju on räägitud, mis on vererõhu eesmärkväärtuse saavutamisel parem, kas monoteraapia või kombinatsioonravi. Kui vererõhu eesmärkväärtust ei saavutata, tuleb vähem intensiivselt ravistrateegialt üle minna intensiivsemale. Sellest sõltub ka algoritmi valik. Kerge vererõhu tõus ja madal/mõõdukas kardiovaskulaarhaiguste risk korral on raviks üks toimeaine.Kui on märkimisväärne vererõhu tõus või kõrge/väga kõrge kardiovaskulaarhaiguste risk, võib ravi alustada kahe ravimi väikse annuse kombinatsiooniga. Kombinatsioonravi on tänapäeva hüpertensiooniravis aktsepteeritud ja ravimite kombineerimist vajavate patsientide hulk üha suureneb.Kui kahe ravimi kombinatsiooniga ei ole 8 nädala jooksul vererõhueesmärkväärtust saavutatud, võib kolmanda ravimi lisada tiasiid- võitiasiidisarnase diureetikumide või beetablokaatorite seast.

 

Lisa kommentaar

  • Signe Alliksoo, perearst
    Eesti hüpertensiooniühingu juht

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.