Tsahkna sai hooldushaigla maksuvõlaks armuaega

Hooldushaigla juht Anders Tsahkna.
Hooldushaigla juht Anders Tsahkna.

Anders Tsahkna juhitaval Keilas asuval PJV Hooldusravil ei õnnestunud kokkulepitud ajaks pea 800 000 eurost maksuvõlga tasuda. Haiglale naeratas aga õnn, sest tähtaeg lükkus ühe konkursi tõttu edasi, kirjutab tänane Äripäev.

Endise meditsiiniametnikule ja poliitikule Anders Tsahknale kuuluvale PJV Hooldusravihaigla saatus  pidi selguma esmaspäeval 2. juulil, mil on haigekassa õendusabiteenuse riigihanke tähtaeg. Nimelt soovib PJV Hooldusravihaigla selleks, et tema saneerimine õnnestuks, saada haigekassalt senisest suurema õendusabiteenuse lepingu. Senikaua aga, kuni haigla pole ära tasunud oma pea 800 000 euro suurust maksuvõlga, ei saa ta hankes isegi osaleda, mis tähendab, et ta saneerimine kukuks läbi.

Kaks nädalat armuaega

Tänase seisuga ei ole PJV Hooldusravi maksuvõlg vähenenud. Veel pole sellest aga ka lugu, kuna haigekassa lükkas riigihanke lõpptähtaja kaks nädalat edasi. See tähendab, et PJV Hooldusravil on aega võlg ära tasuda 16. juulini.

Hanke tähtaeg lükkus edasi, sest Hiiu Ravikeskus ja Rakvere haigla esitasid täpsustavaid küsimusi, mille peale täpsustas haigekassa hankel kvalifitseerumise nõudeid.

Õendusabiteenuse hange on edasi lükkunud juba mitu korda. Saneerimisnõustaja Andres Hermeti sõnul pidi hange toimuma märtsis-aprillis, ent lõpuks kuulutati välja mais. Mai lõpus aga peatas riigihangete vaidlustuskomisjon hanke. Äripäevale teadaolevalt vaidlustasid hanke konkurendid Hiiu Ravikeskus ja Rakvere Haigla, kellest üks heitis ette, et haigekassa pole hankedokumentides kirjeldanud, kuidas hinnatakse hankes osaleja majanduslikku seisu. Haigekassa pikendas selle peale pakkumuste esitamise tähtaega 2. juulini.

Võlg kontrolli all?

PJV Hooldusravi juhatuse liige naistearst Lee Padrik on öelnud, et praegu on kõik kontrolli all ja on lootust, et ettevõte maksab võla ära korraga. „Ma loodan, et meil läheb positiivselt. Maksuametiga on läbirääkimised pooleli ja lõplikku otsust veel ei ole tehtud,“ ütles ta Äripäevale eelmise kuu alguses.

Padrik ei kommenteerinud maksuvõla tasumise täpset plaani, kuid nentis, et võlg tuleb tasuda. „Kui maksuamet meie maksegraafikut ei aktsepteeri, siis on meil nendega kompromisslahendus. Amet on meile seadnud maksuvõla tingimused. Võimalik, et maksame võla korraga ära,“ ütles ta.

Plaan ei kipu täituma

PJV Hooldusravil ehk laiemalt tuntud kui Keila hooldusravikeskusel on pea 800 000 euro suurune maksuvõlg ja ettevõte on alates eelmisest sügisest saneerimisel. Saneerimisnõustaja Andres Hermeti sõnul pidi ettevõtte omanik Anders Tsahkna – kel on maksuvõlgadega juba pikemat aega suuremaid probleeme ja kelle üle käib ka sooduskelmuse kahtlustuse uurimine – saneerimiskava järgi maksuametile maksma osa võlast maikuus ära.

Selleks oli Tsahknal plaan müüa maha talle kuuluv kinnistu Pärnu-Jaagupis, millele oli seatud hüpoteek maksuameti kasuks. Kinnistu oli müügis summaga 550 000 eurot, ent ostjat ei leidunud.

Nüüd kaalub maksuamet, mis edasi saab. Nimelt oleks Hermeti sõnul maksuametil lihtne öelda, et olgu võlg makstud või võetakse Pärnu-Jaagupi kinnistu võla katteks ära. Paraku on Pärnu-Jaagupi hoones üürnikuks SA Pärnu-Jaagupi Hoolduskodu, mis tähendab, et kinnistu päevapealt äravõtmisega kanntaksid kliendid, kes seal viibivad.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.