Osade kardioravimite müük Eestis peatati

Wikipedia
Wikipedia

Ravimiamet peatas kvaliteediprobleemi tõttu ravimite Valzap, Valzap H ja Valsartan Medochemie väljastamise apteekidest.

Ravimiamet peatas kvaliteediprobleemi tõttu osade kõrgvererõhktõve ja südamepuudulikkuse ravimite väljastamise Eesti apteekidest. Ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk ütles, et neil ravimitel on hulgimüügistatistika põhjal kasutajaid hinnanguliselt 1100 ja kombinatsioonpreparaadi (valsartaan + hüdroklorotiasiidi) kasutajaid ligikaudu 130.

Teised sama toimeainet sisaldavad ravimid on apteekidest jätkuvalt saadaval.

Sama uudis  tuli eile ka Soome meediast. Soomes puudutab see ligi 20 000 inimest.

Patsiendid, kes neid ravimeid tarvitavad, võivad võtta ühendust apteegiga ning ravimi tagastada ning soetada mõne teise tootja ravimi, vaja võib olla uut retsepti. Tagastatud ravim kompenseeritakse. Arstiga nõu pidamata ravi katkestamine on ohtlik ja seda ei tohiks teha.

Ravimid, mille väljastamine peatati, sisaldavad ettevõte Zhejiang Huahai Pharmaceuticals toodetud toimeainet. Sellest on leitud lisandit N-nitrosodimetüülamiin (NDMA). Tegemist on ainega, mis on loomkatsetes suurendanud vähi tekke riski. Nitrosoamiine esineb nt toiduainetes, kosmeetikatoodetes, tubakas ja tubakasuitsus.

Ravimitest leitud nitrosodimetüülamiiniga seotud risk inimestele on praegu teoreetiline. Euroopa Liidu riikide ravimiametid teevad koostööd, et välja selgitada selle lisaaine leidumise ulatus ja võimalik mõju patsientidele.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.