Kalapediküür viis varbaküüned

Kalapediküür.
Kalapediküür.

Pärast seda, kui noorel naisel hakkasid varbaküüned ära tulema, said arstid viimaks selguse, mis põhjusel: selleks oli kalapediküür, kirjutas ajakiri JAMA Dermatology eelmisel nädalal.

Kuus kuud varem oli naine oma jalgu lasknud näkitseda kaladel nimega garra rufa, kelle söödaks on inimese surnud naharakud, kui planktonit parasjagu pole. Alles hiljem märkas naine, et tema küüned hakkasid koledaks muutuma ja irduma, kirjutas CNN.

"Ma arvan, et seda juhtub sagedamini, kui me arvame," rääkis Weill Cornell Medicine dermatoloogia abiprofessor ja küünedivisjoni juht Shari R. Lipner. Kuna küüned hakkavad irduma alles mitmeid kuid pärast kalapediküüri, on inimestel raske nende kahe asja vahel seoseid luua.

See nähtus, mida arstid nimetavad onühhomedaasiks, põhjustab tavaliselt küünte äratulemist tükk aega pärast seda põhjustavat sündmust. Lipner kirjeldab oma aruandes, et seda on võimalik leida tavalise füüsilise läbivaatuse käigus, mis on seotud infektsioonide, ravimikasutuse, autoimmuunsuse ja pärilike haigusseisundite uuringutega.

Lipner ütles, et antud patsiendil ei olnud muud haiguslugu, mida võiks seostada ebanormaalsete varbaküünte tekkimisega. "Kuigi pole mingit lõplikku kinnitust kalapediküüri-indutseeritud varbaküünte kao koha, oleme üsna kindlad, et see on kalapediküür," ütles ta.

"Ma ei ole veendunud, et kõik kalad põhjustavad probleemi," lisas dr Antonella Tosti, kes on dermatoloogia professor Miami Milleri meditsiinikoolist. Tema sõnul võivad küüsi mõjutada ka kontsakingade kandmine, juhul kui naisel on nn Kreeka tüüpi labajalg. 

Professor Shari R. Lipner ei tea muudest sellistest juhtumitest, mis on seotud kalaprotseduuridega, mille populaarsus näib olevat põhjendatud väitega selle kasu kohta tervisele. "Arst-kala" kasutamine on väga levinud kuurortites, näiteks Türgis.

Vahel aetakse vahel segi kala nimega Garra rufa veel ühe kalaliigiga, mis "kasvatab hambad ja võib verd tõmmata". Lipner ei suutnud antud juhtumis kaasatud kala liike tuvastada.

Siiski ta märkis, et ka kalapediküüriga seotud nakkuste kohta on teatatud ka varasematest teadetest. 

Noore naise varbad 6 kuud pärast kalapediküüri.
Noore naise varbad 6 kuud pärast kalapediküüri.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.