Puugihaigusi on poolaastaga diagnoositud varasemast enam

Terviseameti statistika näitab, et puukborrelioosi ja entsefaliidi diagnoose on tänavu esimesel poolaastal diagnoositud rohkem kui eelneval viiel aastal sama ajaga.

Borrelioosi diagnoosi sai tänavu esimese kuue kuuga 472 inimest. Aasta varem oli juhte teada 262. Samas suurusjärgus on diagnoositud juhtude suurusjärk olnud sama: 2016 – 252, 2015 – 254, 2014 – 264, 2013 – 279 juhtu.

Puukentsefaliidi juhte oli tänavu juuni lõpu seisuga teada 19. Mullu sama ajaga oli diagnoos pandud 8 inimesele, 2016 – 10 inimesele, 2015 – 15 inimesele, 2014 – 5 inimesele ja 2013 – 16 inimesele.

Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko selgitas, et puukentsefaliidi ja borrelioosi puhul on haigusjuhtude arv sõltuv muuhulgas sellest, kui palju inimesed looduses aega veedavad – mida rohkem seda tehakse, seda enam suureneb ka kokkupuute võimalus puukidega.

„Kui vaadata pikaajalist puukidega levivate haiguste esinemise statistikat, siis sellest selgub ka puukborrelioosi ja -entsefaliidi sesoonsus,“ selgitas Dontšenko. „Haigestumine on kõrgeim suvel-sügisel - näiteks eelmisel aastal registreeriti enim puukborrelioosi juunis-oktoobris.“

Ta lisas, et puugihaiguste omapäraks on, et haigust registreeritakse aastaringselt. „Seda põhjusel, et hoolimata puukide hooajalisusest läheb õige diagnoosi panemisega mõnel juhul kauem aega ja inimene jõuab õigele arsti vastuvõtule juba haigusjärgsete probleemidega,“ ütles Dontšenko.  

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.