Listerioosi haigestumine Euroopas on sagenenud

Listerioosi tekitajaga saastunud külmutatud mais võis jõuda ka Eestisse.
Listerioosi tekitajaga saastunud külmutatud mais võis jõuda ka Eestisse.

Alates 2015. aastast on sagenenud viies Euroopa liikmesriigis (Taanis, Soomes, Rootsi, Austrias, Ühendkuningriigis) listerioosi haigestumine. 15. juuni 2018. a seisuga on esinenud 47 haigusjuhtu, millest 9 on lõppenud surmaga.

Listerioosi tekitajaga osutusid saastunuks külmutatud mais, spinat, rohelised oad ja köögiviljade segud, mida käitlesid ettevõtted Ungaris ja Prantsusmaal. Taani, Soome, Rootsi ja Ühendkuningriigi müügikette varustas külmetatud köögiviljadega eeskätt üks Ungari ettevõte, mis suleti juunis 2018.a. Ungari ettevõtte toodangut kasutanud Soome, Rootsi, Eesti ja Poola toiduainete käitlejad on kõrvaldanud kauplustest külmutatud maisi sisaldavad tooted.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) hoiatab, et Ungari ettevõtte 2016.–2017. aastal toodetud külmutatud köögiviljad, mis inimeste poolt olid ostetud enne nende tagasikutsumist ehk müügilt kõrvaldamist, kujutavad endast ohtu tarbijatele juhul, kui neid enne söömist korralikult ei kuumtöödelda, vahendas terviseamet.

Mis haigus on listerioos?

Listerioos on bakteri poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige krooniliste haigustega, immuunpuudulikkusega ning vanemaealisi inimesi, samuti ka lapseootel naisi.

Haigustekitaja satub organismi saastunud loomsete või taimsete toiduainetega. Loode võib nakatuda raseduse ajal haigelt emalt platsenta kaudu või hilise listerioosi puhul nakatub vastsündinu sünnituse ajal sünnitusteid läbides. Nahavormi võib inimene nakatuda kontaktnakkusena nahavigastuste kaudu.

Haigustekitaja on vastupidav väliskeskkonnas, sh paljuneb külmkapi temperatuuri juures.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.