Avalik saladus - kodeiinisõltuvus

Kodeiinisõltlasele on apteek justkui narkolabor või kommipood, kust alusaine kergesti kätte saab.
Kodeiinisõltlasele on apteek justkui narkolabor või kommipood, kust alusaine...

Kodeiinisõltlasele on apteek justkui narkolabor või kommipood, kust käsimüügist ostetud alusravimist hiljem sõltuvust tekitavat kodeiini sünteesitakse.

«Lähed apteeki ja ostad lähteaine, mis maksab kolm eurot. Kuskil tunni pärast oledki paugu all,» kõneles kodeiinisõltlane Taavi Pärnu Postimehele

«Kodeiinisõltlasi on meieni pöördunud üsna vähe, seda, kui tõsine see probleem ühiskonnas on, olengi rohkem klientidelt kuulnud,» sõnas Tallinnas asuva sõltuvusravi kliiniku TSF juhataja Kaja Heinsalu. Kliinikusse tulnute seas on isegi haritud spetsialiste vanuses 25–35. Taavigi on intelligentne ja haritud. Heinsalu andmetel on abivajajate hulgas naisi rohkem kui mehi. Kodeiinisõltuvust on võimalik väga hästi varjata, jätkata oma tööd nii, et kolleegid ei aimagi, et inimene viibib pidevalt narkootikumi ­joobeseisundis. Heinsalu lisab, et kuna kodeiinisõltlane saab üldiselt pikka aega jätkata oma elu, ilma et see tõsiseid tagajärgi tooks, on kliinikusse sellekohase murega pöördutud üsna vähe.

Kodeiin on narkootikum, mis kuulub opioidide klassi, sinna kuuluvad kurikuulsad heroiin ja fentanüülgi. Kui aine tarvitaja organismist kaduma hakkab, tekivad sõltlasel rängad võõrutusnähud: suurenenud ­ärrituvus, agressiivsus, unetus, palavik, higistamine, liigesevalu, kõhulahtisus ja muidugi uue annuse soov.

Kodeiinisõltuvust soodustab see, et alusaine on lihtsasti kättesaadav. Sõltuvus võib tekkida ­juba esimesest korrast. «Sageli on kodeiinisõltuvus saanud alguse juhuslikust tarvitamisest, kus ­valu korral on võetud ravimit rohkem kui ette nähtud, ja saadud ootamatu kaif,» ütles Heinsalu.

Täismahus loe Pärnu Postimehest

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.