Piiriülene digiretsept ja haiguslugu liikusid sammu edasi

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm
Sotsiaalkomisjoni aseesimees Monika Haukanõmm

Riigikogu sotsiaalkomisjon algatas tänasel istungil tervishoiuteenuste korraldamise seaduse ja ravimiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis annab õiguse vahetada digiretsepte ja haiguslugusid Euroopa Liidu liikmesriikidega.

Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt ütles, et tegu on andmevahetusplatvormiga, mis vahendab andmeid tervise infosüsteemist ja retseptikeskusest välisriiki ning välisriigist Eesti tervishoiuteenuse osutajale ja apteegile. „Oleme Eestis harjunud, et digiretsept toimib suurepäraselt. Oleks väga hea, kui see oleks nii ka teistes riikides,“ lausus Kütt.

Komisjoni aseesimees Monika Haukanõmm osutas, et kui välisriigis viibiva eestimaalase raviandmeid ja digiretsepte saab elektrooniliselt edastada ja need tõlgitakse ka vastava riigi, näiteks portugali keelde, siis saavad Portugalis viibivad inimesed kiiremat ja paremat arstiabi ning tagatud on ka ravimite kättesaadavus.

Istungil märgiti, et soovi korral saab isik andmevahetuse võimaluse kinni panna. Kui seda tehtud pole, saab välismaa haigla isikut tõendava dokumendi alusel kätte patsiendi kriitilisemad andmed. Osutati, et täishinnaga välja ostetud ravimi puhul saab patsient Eestis ette nähtud soodustuse tagasi taotleda. Samuti toodi välja, et Soome, Portugali ja Horvaatiaga on valmisolek andmeid vahetada juba olemas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.