Eestis turustab HIV ravimeid 4 firmat

Valik HIV+ vajaminevad ravimeid Aafrikas.
Valik HIV+ vajaminevad ravimeid Aafrikas.

Eestis on HIV+ jaoks valikus 4 firma ravimid ja neist kolm ettevõtet on kriminaalasjas uurimisel seoses altkäemaksu andmise ja võtmise kahtlusega.

Need neli firmat on Johnson & Johnsoni farmaatsiaettevõtte Janssen siinne üksus, mille juht on kinnitanud uurimise all olemist, lisaks veel GSK Eesti, MSD ja Gilead Sciences International Ltd. Keda viimati nimetatutest politsei veel kahtlustab, ei soovinud Lõuna Ringkonnaprokuratuur veel öelda.

Altkäemaksu kahtlustuse saanud infektsioonhaiguste dotsent Matti Maimets kuulub pikaajaliselt ARV ravimite komisjoni, mis käib sotsiaalministeeriumi juures koos vähemalt kord aastas, kuid pigem paar-kolm korda aastas ja mille liikmed otsustavad HIV+ vajaminevate ravimite üle. Aastas ostab riik neid ravimeid u 12 miljoni euro eest. Komisjon on rohkearvuline.

Üks komisjoni liige, ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius ütles Meditsiiniuudistele, et  viimatisel koosolekul osalesid näiteks Eda Lopato, Gerda Mälk, Pilleriin Soodla, Matti Maimets, Sindia Saar, Kai Zilmer, Tiina Drell ja tema. "Puudusid Latsin Alijev, Natalia Kerbo, Juta Kogan ja Lilia Novikova," lisas ta.

Uudisele Maimetsa kohta Laius otsest hinnangut anda ei saanud. "Antud komisjoni töövorm on suures osas arutelu ning iga liige vastutab isiklikult selle eest, et tema seal öeldu oleks tõene, mitte kallutatud muudest huvidest," märkis ta.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.