Bioloogilise ravi hind sõltub sellele kuluvast ajast

Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juht Erki Laidmäe.
Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juht Erki Laidmäe.

Haigekassa ülevaade bioloogiliste ravimite kasutamisest mullu näitab, et need kallid ravimid on esialgu kättesaadavad siiski vähestele ja üksikute haiguste puhul.

Kuigi bioloogilistest ravimitest räägitakse ikka veel kui uutest, on need Eestis kasutusel olnud üle kümne aasta.

Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse juhi Erki Laidmäe kinnitusel oli reumatoloogiliste haiguste bioloogilise ravi teenusekood esmakordselt teenuste loetelus 2007. aastal. "Ilmselt oli mõni onkoloogiline kompenseeritav ravim varemgi," lisab ta.

Milliste haiguste ravi on bioloogiliste ravimitega kõige kallim Eestis, ei ole Laidmäe sõnul lihtne öelda, sest mõnede haiguste puhul tehakse piiratud kestusega ravikuur ja teiste puhul on ravi pidev. "Võiks ju öelda, et kallis on sclerosis multiplexi (SM) ravi alemtuzumabiga, mis maksab 20 000–30 000 eurot patsiendi kohta. Kuid silmas tuleb pidada, et selle puhul on just tegemist piiratud pikkusega ravikuuriga," selgitab Laidmäe. 

Mullu sai sclerosis multiplexi bioloogilist ravi 84 inimest summas 1,2 miljonit eurot, mis teeb 14 568 eurot inimese kohta. Statistiliselt ongi kõige kallim bioloogiline ravi sclerosis multiplexil, järgnevad peaaegu võrdsetes summades astma- ja psoriaasiravi.

Oluliselt kallimaid ravimeid on ka onkoloogilises bioloogilises ravis. Näiteks lümfoomi ravi brentuksimabiga võib maksta 40 000–80 000 eurot, sõltuvalt sellest, kuidas patsient ravile reageerib ja kui kaua ta seda kasutab.

Täismahus artikkel koos ravimiameti ja neuroloogi kommentaaridega 28. augusti Meditsiiniuudiste paberlehes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.