Võltsitud ravim on suur risk patsiendile

AstraZeneca Eesti juht Kuuno Vaher
AstraZeneca Eesti juht Kuuno Vaher

Ravimifirma AstraZeneca Eesti juht Kuuno Vaher tõdeb, et kuna ravimid on järjest spetsiifilisemad ja efektiivsemad, siis on iga võltsitud ravimi sattumisel kasutusse väga suur risk patsientidele.

Vastavalt Euroopa Komisjoni määrusele peab enamus Euroopa Liidu  liikmesriike olema 2019. aasta 9. veebruarist valmis ravimite ehtsust kontrollima.

AstraZenecal (nii Eestis kui Euroopas üldiselt) on ettevalmistused liitumaks ravimite ehtsuse kontroll süsteemiga kulgenud ootuspäraselt, ütles Vaher.“ Oleme teinud palju ettevalmistusi selleks, et kui õige aeg on käes, oleme ka meie valmis,“ kinnitas ta. Esimesed turvaelementidega pakendid on AstraZenecal toodetud ja kasutusel nt Saksamaal, Rootsis ja Soomes (pilootprojektina). Eesti turule pole uute turvaelementidega pakke veel toodud.

Vaher kinnitas, et uutele pakenditele lisatud turvaelementide andmete sisestamine Euroopa kesksesse andmebaasi on sujunud tõrgeteta. Eesti andmekogu süsteemiga ei ole ettevõttel veel otsest kokkupuudet olnud, samas ollakse aktiivses suhtluses nii kohaliku andmekogu organisatsiooni, kui ka hulgimüüjatega, et olla võimalikult hästi valmis süsteemi rakendumisel.

„Kuna ravimid on järjest spetsiifilisemad ja efektiivsemad, siis on iga võltsitud ravimi sattumisel kasutusse väga suur risk patsientidele ja usume, et võltsimisvastane süsteem aitab kindlasti paremini ja kiiremini võltsitud pakke seaduslikust tarneahelast üles leida. Kas ka täielikult eemale hoida, seda näitab tulevik,“ tõdes Vaher.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.