Väitekiri avardab teadmisi immuuntolerantsi väljakujunemisest

Novembris tuleb Tartus kaitsmisele Rudolf Bichele väitekiri teemal "TNF perekond ja AIRE tüümuse diferentseerumise ja Candida albicans-vastase kaitse ristteedel".

T-rakkude koordineeritud küpsemine tüümuses on üks kesksetest moodustest, millega hoitakse ära autoimmuunsust. Seal õpetatakse lümfotsüütidele vahet tegema kehaomastel ja võõrastel antigeenidel. Antud protsess on suuresti kontrollitud tüümuse säsi epiteelirakkude (mTEC – medullary thymic epithelial cells) poolt, mis esitavad arenevatele T-rakkudele suurt hulka koespetsiifilisi antigeene, millest paljude ekspressioon on kontrollitud Autoimmuunregulaatori (AIRE) geeni poolt.

AIRE puudulikkus põhjustab inimestel APECED-i (Autoimmune Polyendocrinopathy-Candidiasis-Ectodermal Dystrophy), haigust, mida iseloomustavad krooniline kandidoos, autoimmuunrünnakud sisenõrenäärmete vastu ja autoantikehad, mis neutraliseerivad mitmeid põletikulisi tsütokiine. mTEC-id ekspresseerivad AIRE-t ja seega suudavad täismahus koordineerida T-rakkude diferentseerumist ainult teatud küpsusastmes, mistõttu on tarvis uurida nende rakkude talitlust, AIRE ekspressiooni kontrollivaid mehhanisme ja erinevate APECED-i aspektide rolle haiguse sümptomaatika väljakujunemises.

Käesolevas väitekirjas on kirjeldatud olulisemaid tüümuse epiteelirakkude küpsemist suunavaid transkriptsioonilisi mehhanisme ning uuritud lähemalt signaalradu, mis kontrollivad AIRE aktivatsiooni. Leiti, et signaaliedastus läbi NF-?B retseptori aktivaatori (RANK - receptor activator of NF-?B) aktiveerib vahetult AIRE ekspressiooni läbi kanoonilise NF-?B raja ning et AIRE mängib olulist rolli mTEC-ide küpsemise suunamises, mille lõpus muunduvad mTEC-id keratiniseerunud Hassall’i kehadeks. Samuti hinnati osade APECED-i patsientides leiduvate autoantikehade võimet esile kutsuda kandidoosi. Leiti, et neutraliseerivad autoantikehad IL-22 vastu võivad potentsiaalselt olla eelsoodumusteguriks Candida infektsioonile. Kokkuvõttes avardab antud väitekiri meie teadmisi võtmemehhanismidest, mis reguleerivad erinevaid protsesse tüümuses ja on keskse tähtsusega immuuntolerantsi väljakujunemiseks.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.