Prantslastel on uus lahendus kroonilise valu puhuks

Neuropaatilist valu põhjustab perifeersete närvide kahjustus, mis tekib erinevate haiguste tagajärjel.
Neuropaatilist valu põhjustab perifeersete närvide kahjustus, mis tekib...

Montpellier’ Neuroteaduste Instituudi (INSERM/Université de Montpellier) ja Terapeutilise Innovatsiooni Laboratooriumi (CNRS/Université de Strasbourg) teadlased on välja selgitanud mehhanismid, mis põhjustavad valu teket ja püsimist.

Neuropaatiline valu on krooniline haigus, mis esineb 7–10 protsendil Prantsusmaa rahvastikust.
Prantsuse teadlaste avastuse põhjal töötati välja innovatiivne ravimeetod, mis avaldas katseloomadel kohest, tugevat ja kestvat ravitoimet valu sümptomitele. Uuringu tulemused avaldati 12. märtsil 2018 ajakirjas Nature Communications.

Teadlased tegid kindlaks ootamatu rolli, mida etendab molekul FLT3 kroonilise valu korral. On teada, et see molekul omab kindlat rolli erinevates verega seotud funktsioonides ja seda toodavad hematopoeetilised tüvirakud, mis loovad kõiki vererakke.

Neuropaatilist valu põhjustab perifeersete närvide kahjustus, mis tekib erinevate haiguste tagajärjel, nagu näiteks diabeet, vähk või vöötohatis, ent ka õnnetuse või operatsiooniga seotud trauma. Antud uuringus selgitasid teadlased välja, et immuunrakud veres, mis ümbritseb närve kahjustuse piirkonnas, sünteesivad ja toodavad teist molekuli (FL), mis loob FLT3-ga sideme ja aktiveerib selle, käivitades meeleelundkonnas ahelreaktsiooni, mis põhjustab valu. Selgus, et FLT3 stimuleerib ja säilitab valu, avaldades toimet teistele meeleelundkonna komponentidele, mis muudavad teadaolevalt valu krooniliseks.

Pärast FLT3 rolli avastamist töötasid teadlased välja FLT3-vastase molekuli (BDT001), mis suunati FL-molekuli sidumispiirkonda, kasutades kolme miljoni võimaliku konfiguratsiooni üksikasjalikku arvutianalüüsi. See molekul blokeerib sideme FL ja FLT3 vahel, vältides sündmuste ahelat, mis viib kroonilise valu tekkeni. Katseloomadele manustamisel vähendas BDT001 kolme tunni möödudes tüüpilisi neuropaatilise valu sümptomeid, nagu näiteks hüperalgeesiat ehk suurenenud valutundlikkust, ning allodüüniat - valu, mida põhjustavad stiimulid, mille korral tavaliselt valu ei teki, kusjuures toime püsis 48 tunni vältel pärast ühekordse annuse manustamist.

Neuropaatiline valu, mis esineb Prantsusmaal ligikaudu neljal miljonil inimesel, on invaliidistav haigusseisund, mis põhjustab ühiskonnale märkimisväärseid kulusid.
Praegused ravimeetodid, mis põhinevad peamiselt erinevate ravimite nagu näiteks antidepressantide ja antiepileptikumide ettenähtust erineval kasutamisel, on ebatõhusad: valu märkimisväärset vähenemist võib täheldada vähem kui 50% patsientidel.
Lisaks sellele võivad selliste ravimeetoditega kaasneda olulised kõrvalmõjud. Kõnealuse uuringul põhinevate innovatiivsete ravimeetodite väljatöötamisega tegeleb idufirma Biodol Therapeutics, ning need võivad viia esimese konkreetse ravimeetodi saavutamiseni neuropaatilise valu vastu ja tuua pikemas perspektiivis leevendust paljudele inimestele.

Science Daily
tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.