Mille peaks uus minister kohe ära tegema?

Meditsiiniuudised uuris rubriigis „Üks küsimus“, mida soovitavad erialaorganisatsioonide esindajad uuel tervise- ja tööministril esimese asjana ära teha.

Eesti Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi

Eesti Perearstide Seltsi unistus on, et arstiabi kriis maapiirkondades, millest on juba üle 10 aasta räägitud, leiaks ometi kord suuna positiivsete lahenduste poole. Esimeste sammude seas peaks olema inkubatsiooniprogrammi alustamine - see et pensionieelsel perearstil avaneks võimalus võtta oma kõrvale noor kolleeg, kellele pensionile suundudes oma nimistu sujuvalt üle anda.

Ja kindlasti on aeg küps arstiabi rahastamisel hakata regionaalpoliitikast lähtuma, nagu arenenud riikides kombeks on.

Ka õdede võimestamine on kindlasti teema, millega peaks esimeses järjekorras tegelema - on tagumine aeg selleks, et õed kõrgeltharitud iseseisvate spetsialistidena saaks ka seadusandlikul tasandil endale võimetekohased õigused - näiteks tõendite, töövõimetuslehtede, saatekirjade ja retseptide osas.

 

Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule

Meil eestlastel on ilus ütlus – tark ei torma. Loodan väga, et saame tervishoiu valdkonda juhtima targa ministri. Esimese asjana on sel juhul loogiline valimiste möll unustada ja endale sektoris toimuv selgeks teha. Juba käigus olevaid üleriigilisi projekte on palju ja nende realiseerimine vajab kindlasti ministripoolset poliitilist tuge. Panustajate tunnustamist ei tohiks samuti ära unustada. Meie inimesed väärivad seda!

 

Eesti Proviisorite Koja juht Karin Alamaa-Aas

Apteegivaldkonnas on päris hea hulk asju teha. Kõige olulisem on apteegireformi lõpuleviimine, see on ka ülejäänud muudatuste ja arengute alus.

Edasi tuleb tegeleda apteegiteenuse arendamisega. Apteeker saab esmatasandi tervishoiusüsteemis väga palju ära teha ja see potentsiaal on praegu suurelt jaolt kasutamata. Euroopa Liidu riikides tehtud analüüsid näitavad, et apteekide sisuline lülitamine esmatasandi tervishoiusüsteemi võimaldab hoida kokku nii tervishoiuspetsialistide aega kui ka raha. Eestis on nappus neist mõlemaist, seega peame oma ressursse tervishoius kasutama väga mõistlikult. Aga selleni jõudmise eeltingimus on apteegireformi lõpuni viimine. 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.