Mida teha alternatiivse meditsiiniga?

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president Evamaria Elisabet Keränen
Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president Evamaria Elisabet Keränen

Arsti eesmärk parimat ravi pakkuda ebaõnnestub, kui ravisoostumus ei ole tagatud arsti ja patsiendi omavahelise koostööga. Alternatiivmeditsiini pakkuvad inimesed on head suhtlejad ja kuulavad patsiente hoolikalt, mistõttu patsientide usk protseduuri kasvab ja platseebo töötab, kirjutab Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president Evamaria Elisabet Keränen.

Tõenduspõhise meditsiiniga puutume kokku alates arstiõppe algusaastatest, kui õpime kriitiliselt analüüsima artiklite tulemusi ning uurime peremeditsiini praktikumis, milline on rahvameditsiini tegelik efektiivsus. Eetikatunnis analüüsime juhtumeid, kus vanad looduslikud ravimeetodid on patsientidele ohtlikuks osutunud. Räägime vaktsineerimisest peaaegu igal kursusel ja näeme ka vahel haiguseid, mida vaktsineerimisega ennetada on võimalik. Kogu arstiõpe on ehitatud üles tõenduspõhisele meditsiinile andes tulevastele arstidele vajalikud teadmised ja oskused selle kasutamiseks.

Arstiteaduse põhiõppe kuue aasta jooksul ei toimu üksnes teadmiste omandamine, vaid arstiks kasvamine. Kui värskelt arstitudengitelt küsitakse, miks nad selle eriala kasuks otsustasid, siis vastus on ühene: tahetakse saada arstiks, et inimesi aidata. Kuigi patsiendi ootused arsti töö suhtes võivad ajas muutuda, minnakse arsti juurde endiselt tervisemure suhtes abi otsima. Patsiendid soovivad üha enam oma raviprotsessis kaasa rääkida ja neil võib olla oma nägemus ka alternatiivmeditsiini kasutamise osas. Arstina on raske nende võtete osas nõustada, sest tõenduspõhiseid uuringuid, millel arstikunst tänapäeval baseerub, nende kohta ei ole.

Kuna googeldades on võimalik hetkega enda sümptomitele selgitus leida, võib patsientide jaoks olla arusaamatu, miks arst diagnoosimise või ravimisega hakkama ei saa. Ka ravimite infolehtede pikad kõrvaltoimete loetelud tekita usaldust, vaid hirmu. Abitus ja kartus põhjustavad umbusku tõenduspõhisesse meditsiini ja selle asemel proovitakse tagajärgedele mõtlemata alternatiivravi. Arsti soovitusest tundub usaldusväärsem hoopis teiste inimeste kogemus, mis tõenduspõhisuse püramiidis jääb kõige madalamale tasemele. Võime loota, et suudame teaduse populariseerimisega tagada olukorra, kus noored oskavad ise kriitiliselt allikatesse suhtuda.

Arstide jaoks tavaline, et vastuvõtul käib palju klassikalise kliinilise pildiga patsiente, kelle diagnoosimine ei ole keeruline. Patsiendi jaoks ei ole arstivisiit aga igapäevane ega diagnoos iseenesest mõistetav. Arsti eesmärk parimat ravi pakkuda ebaõnnestub, kui ravisoostumus ei ole tagatud arsti ja patsiendi omavahelise koostööga. Alternatiivmeditsiini pakkuvad inimesed on head suhtlejad ja kuulavad patsiente hoolikalt, mistõttu patsientide usk protseduuri kasvab ja platseebo töötab. Arstina tuleb olla avatud ja valmis kuulama, millega tõenduspõhise meditsiini kõrvalt tegeletakse ja siis saab vajadusel vahele sekkuda, kui protseduurid tervist kahjustama hakkavad.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.