Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 26. märts 2020
Kuula artiklit

Haigekassa rahastab eriolukorra ajal rasedatele NIPTIFY teste

Eesti Naisteartide Seltsi ettepanekul otsustas Eesti Haigekassa eriolukorra tingimustes rahastada kõikidele rasedatele esimese trimestri sõeluuringute alternatiivina loote rakuvaba DNA sünnieelset sõeluuringut ehk NIPT-i, täpsemalt NIPTIFY testi.
NIPTIFY testi jaoks võib vereproovi teha alates 11. rasedusnädalast.
Foto: Pixabay

Mitteinvasiivne sünnieelne test ehk NIPT (Non-invasive Prenatal Testing) võimaldab lapseootel naise vereproovist uurida sagedasemate kromosoomhaiguste esinemist sündimata lapsel. Test aitab täpsustada riski erinevateks kõrvalekalleteks, nagu Downi sündroom, Turneri sündroom, Edwardsi sündroom ja Patau sündroom.

Vereproovi võib teha alates 11. rasedusnädalast. Kõigile rasedusega arvele tulevatele naistele tellib uuringu tema rasedust jälgiv naistearst või ämmaemand esimese kontaktvisiidi ajal. NIPTIFY vastuste ooteaeg võib olla eriolukorra tõttu pikenenud, teatas Lääne-Tallinna Keskhaigla.

Haigekassa andis täiendavalt teada, et beebiootel naised, kes jõudsid enne rahastusotsuse vastuvõtmist testi eest tasuda, saavad pöörduda testi teinud raviasutusse ning raha makstakse tagasi. Tervishoiuasutus esitab arve omakorda haigekassale.

Naistele, kellele I trimestri kombineeritud sõeluuring on juba tehtud ning kromosoomihaiguste risk on madal, NIPT testi lisaks ei tehta. Mitmikraseduse korral teostatakse nii I trimestri kombineeritud sõeluuring kui vajadusel NIPT, et tagada mitmikraseduse ohutu jälgimine.

Eesti Naistearstide Selts palub tungivalt kõigil rasedatel püsida kodus ja vältida kontakte, mis ei ole hädavajalikud. Covid-19 viirus on uus ja hetkel ei ole teada, kuidas see lootele mõjub.

Mis on NIPT test?

NIPT ehk loote rakuvaba DNA sünnieelne sõeluuring tehakse ema vereproovist, mis võetakse siis, kui ema läheb rasedust 10.-13. rasedusnädalal arvele võtma. Sellega on võimalik diagnoosida erinevaid kromosoomhaigusi ja efektiivselt asendada esimese trimestri skriining.

Eesti Naistearstide Selts esitas Haigekassale palve laiendada NIPT testi tegemist kõigile rasedatele, et tagada parima ravikvaliteedi säilimine ka eriolukorras. Siiani võimaldati testi riskigrupi rasedatele.

Vaatamata NIPT uuringu kõrgele tundlikkusele ei ole tegemist diagnostilise testiga. See tähendab, et positiivse testi tulemuse puhul (analüüs on näidanud kõrget riski kromosoomhaiguse või sündroomi suhtes) on vajalik diagnoosi kinnitamiseks teostada koorionibiopsia või looteveeuuring, meenutatakse LTKH kodulehel.

Lisaküsimuste puhul saavad rasedad pöörduda oma rasedust jälgiva ämmaemanda või naistearsti poole telefoni või meili teel. Suuremate haiglate juures on avatud ka rasedate nõuandeliinid. Värske info muutuste kohta uues olukorras on kättesaadav naistekliinikute veebilehtedel.

Eesti Naistearstide Selts, Eesti Ämmaemandate Ühing, Eesti Lastearstide Seltsi ja Eesti Perinatoloogia Selts koostasid 17.03.2020 Eestis Covid-19 kriisiaegse rasedate jälgimiskava. Põhjalikult läbi mõeldud reeglid võimaldavad pakkuda vajalikku arstiabi ning tuge tulevasele emale ja beebile, samal ajal minimeerides võimalust, et puututakse kokku Covid-19 viirusega.

Haigekassa rahastab eriolukorra ajal rasedatele NIPTIFY teste
Kuula artiklit

Haigekassa rahastab eriolukorra ajal rasedatele NIPTIFY teste

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099