Kuula artiklit
Autor: Henri Maalmann • 30. aprill 2024
Kuula artiklit

Akne ravi tuleb alustada varakult

Akne ravi aluseks on nahapooride normaalse toimimise tagamine. Seda on võimalik saavutada õigete nahahooldusvõtete, elustiili valikute ja korrektse raviga.
Neiu aknega.
Foto: Shutterstock

Aknekliinik.ee arst Henri Maalmann kirjutab järgnevas artiklis, kuidas hoida aknet kontrolli all õigete nahahooldusvõtete, elustiili valikute ja korrektse raviga.

Akne on üks sagedasemaid nahahaiguseid, esinedes kuni 85% noortel vanuses 12-24, kuid on levinud probleem ka 30.-40. eluaastates täiskasvanutel. Tegemist on kroonilise nahahaigusega, mille käigus ummistuvad rasunäärmed näol, seljal või rinnapiirkonnas. Iga kehakarva juures on väike rasunääre, mis toodab nahka niisutavaid ja kaitsvaid rasvhappeid naha pinnale. Kui rasunäärme käik ummistub, ei pääse rasu enam naha pinnale ja tekib põletik.

Aknet põhjustab suurenenud rasuproduktsioon ja bakterid. Puberteediea saabudes tõuseb kehas suguhormoonide tase, mis suurendab rasunäärmetes rasu tootmist. Tervel nahal elavad alati bakterid, kes kuuluvad normaalsesse naha mikrofloorasse. Ka aknet põhjustav Cutibacterium acnes bakter kuulub normaalsesse mikrofloorasse, toitudes rasust. Küll aga on aknet silmas pidades teatud C. acnes tüved patogeensemad kui teised (IA1, IA2) ja põhjustavad kergemini põletikku. Juhul kui keskkonna ja pärilike tegurite koosmõjul hakkab lisaks paksenema rasunäärme sein, muutub poori sein kitsamaks ja ummistub kergemini. Nii kaasneb rasunäärme ummistumisega ka sageli põletikuline protsess ja paapuli, pustuli või muu aknelesiooni teke.

Oma roll on ka geneetilisel eelsoodumusel – kui vanematel on nooruspõlves esinenud akne, on ka nende lastel suurem tõenäosus põletikuliste vistrike tekkeks.

Akne puhul peab arvestama, et ka mõned ravimid ja anaboolsed steroidid soodustavad rasu tootmist ja ka eluviisil on oma mõju – üksikud uuringud on demonstreerinud, et maiustused, muud suhkrurikkad toidud ning piimatooted mõjutavad akne kulgu. Siiski peab möönma, et suuremahulisi uuringuid ei ole dieedi ja aknevaheliste seoste väljaselgitamisel veel ilmunud ning seega ei saa lõplikke järeldusi akne ja toitumise osas teha ega ametlikke soovitusi anda.

Akne puhul esineb nahal erinevat tüüpi moodustisi.

Aknet iseloomustavad:

  • avatud ja suletud komedoonid ehk valge- ja mustpead;
  • paapulid ja pustulid: on punetavad sõlmekesed, mis tekivad kui komedoonid muutuvad põletikuliseks;
  • sõlmed ja tsüstid: paiknevad sügavamal, sisaldavad mäda ja on sageli valulikud;
  • põletikujärgsed punetavad või hüperpigmenteeritud laigud;
  • erineva kuju ja välimusega armid.

Oluline on varajane ravi

Varajane akne ravi on oluline vähendamaks hilisemaid tüsistusi, armide teket ja mõju vaimsele tervisele. Akne raviks on kasutusel nii paiksed määritavad kreemid/geelid kui ka suukaudsed ravimid. Üldjuhul alustatakse ravi väiksemate kõrvaltoimetega toodetega e. paikse raviga. Kergema akne korral piisab mõnikord ka vaid aknele sobiva nahahooldustoodete kasutamisest ning eluviisi muudatustest.

Ravimid ründavad nelja aknet põhjustavat tegurit: suurenenud rasu tootmine, aknebakterite paljunemine, põletiku teke, pooride kitsenemine ja ummistumine naharakkude poolt ehk follikulaarne hüperkeratinisatsioon.

Akne ravimid

Akne raviks kasutatakse erineva toimemehhanismiga ravimeid, mis sihivad nelja aknet põhjustavat tegurit: liigne rasuproduktsioon, suurenenud sarvkihi teke (rasupooride ummistumine), põletiku teke ja C. acnes paljunemine.

Ravimeid saab jaotada toopilisteks ehk paikselt peale määritavateks kreemideks/geelideks ning süsteemseteks ehk tablettravimiteks.

Paiksed ravimid. Kasutusel on nii mono- kui kombineeritud preparaadid. Retseptiravimitena on Eestis saadaval retinoidid (adapaleen, tretinoiin, trifaroteen), antibiootikumid (klindamütsiin, erütromütsiin), aselaiinhape ning bensoüülperoksiid. Ilma retseptita võib kosmeetilistest nahahooldusvahenditest leida komedolüütilise efektiga salitsüülhapet, põletikku ja rasueritust kontrollivat niatsiinamiidi, antimikroobsete omadustega tsinki ning naha mikrofloorat mõjutavaid pre-, pro- ja postbiootikume.

Süsteemsed ravimid. Suukaudseks akne raviks on võimalik kasutada antibiootikume, isotretinoiini, kombineeritud hormonaalseid kontratseptiive või spironolaktooni. Neist kaks viimast on antiandrogeense efektiga ravimid, mis vähendavad rasunäärmete aktiivsust ning neid saab määrata vaid naissoost patsientidele. Antibiootikumide seast kasutatakse vaid tetratsükliinirea esindajaid, neist täpsemalt doksütsükliini, minotsükliini või saretsükliini (viimased kaks ei ole Eestis kättesaadavad). Lisaks antibakteriaalsele efektile vähendavad need antibiootikumid ka põletikulisi protsesse aknekolletes. Akne kõige efektiivsemaks ja tugevamaks raviks peetakse sünteetilist retinoidi isotretinoiini. Sarnaselt teistele retinoididele vähendab isotretinoiin liigset naha sarvestumist ja pooride ummistumist, kuid kontrollib ka rasueritust ning on põletikuvastase toimega.

Ravi osas väärib eraldi märkimist ravimite teratogeensus. Enamik ravimeid on loote arengut häirivad ning seetõttu on äärmiselt oluline informeerida naispatsiente ravi ajal rasestumisest hoidumisest.

Aknet klassifitseeritakse põletikuliste kollete ja etioloogia alusel erinevateks alatüüpideks. Käesolevas artiklis on välja toodud kolm sagedasemat aknetüüpi akne raskusastme järgi ja neile sobilik ravi.

  • Komedonaalne akne. Lisaks õigetele nahahooldusvahenditele on kasutusel paiksed retseptiravimid: retinoidid (näiteks tretinoiin, adapaleen, trifaroteen), aselaiinhape. Samuti bensoüülperoksiidi või salitsüülhapet sisaldavad kreemid või näopesuvahendid.
  • Papulopustulaarne akne. Kasutatakse lisaks eelmainitule ka paikset kombinatsioonravi, näiteks bensoüülperoksiidi ja retinoidi või bensoüülperoksiidi ja paikse antibiootikumi kombineerimist. Raskematel juhtudel võib kaaluda ka süsteemse ravi määramist, näiteks süsteemne antibiootikum koos paikse retinoidi või aselaiinhappega. Naiste jaoks on olemas alternatiivina ka suukaudse antiandrogeense ravi võimalus (kombineeritud hormonaalne kontratseptsioon või spironolaktoon). Suukaudse ravi kõrvaltoimete risk on suurem ja seetõttu vajab patsient arstipoolset nõustamist ja kontrolli ravi ajal.
  • Tsüstiline akne. Akne raske vormi korral ja eeltoodud ravimeetodite ebaõnnestumisel alustatakse ravi suukaudse retinoidi isotretinoiiniga. Isotretinoiin on äärmiselt tõhus, kuid tugevate kõrvaltoimetega ravim ning vajab raviaegset jälgimist. Ravi kestvus ja annus määratakse individuaalselt, kuid Euroopa ravijuhiste kohaselt on soovituslik kuuri pikkus vähemalt 6 kuud. Enne raviga alustamist ning ravi ajal võetakse patsiendilt korduvalt vereproove ning toimuvad kontrollvisiidid dermatoloogi juures. Isotretinoiiniga ravi lõpetamise järgselt on akne tagasituleku võimalus olemas, kuid väike ning sellisel juhul kergemal kujul.

Uue ravimiga alustades on vajalik jälgida naha reaktsiooni ning ärrituse tekkel vähendada kreemide korral annuseid või teha ravivabu päevi ja seejärel taas samm-sammult kreemi annuseid suurendada. Akne rahunedes on tihti vajalik naha olukorda säilitava ja aknet ennetava ravi jätkamine paikse raviga. Akne kulg on väga individuaalne ning selle kestvus võib varieeruda paarist kuust mitmete aastateni. Õige nahahoolduse ja raviga on aga võimalik hoida nahapõletik kontrolli all ning vältida akne ägenemisi.

Akne ravijuhis

Esmane hindamine

Raskusastme hindamine:

  • hinda akne kollete arvu, suurust ning ka selja ja rindkere haaratust
  • võta arvesse patsiendi rahulolu välimusega, armide esinemine, mõju elukvaliteedile

Rutiinsed mikrobioloogilised ja endokriinuuringud ei ole näidustatud.

Kerge

Paikne ravi

  • soovitatav kombineeritud ravi rakendamine

Paiksed retinoidid

BP

Paiksed ABd – monoteraapiana vältida

Multimodaalne paikne ravi

Kombineeritud ravimpreparaadid

Paikne AB

Paikne retinoid ja BP

Paikne retinoid ja AB

  • koos BP aitab vältida ravimresistentsuse teket

Salitsüülhape

Aseliinhape

Keskmine kuni raske

Süsteemsed ABd – piira kasutamist ABresistentsuse tekke vältimiseks

Doksotsükliin

Kombineeritud hormonaalsed kontratseptiivid

Spironolaktoon

  • kaaliumitaseme monitoorimine madala kasuteguriga, kui puuduvad riskid hüperkaleemiaks (nt vanemaealised, kaasivad haigused, ravimid)

Koldesisesed kortikosteroidsüstid

  • adjuvantravina suurte põletikuliste kollete ravis (risk armide tekkeks või vajalik kiirem raviefekt ja valu vähendamine)

Isotretinoiin

  • suure vaimse tervise koormuse või armistumisega patsientidele
  • monitoorida maksanäitajaid ja lipiidide taset
  • rasestusvastased preparaadid kohustuslikud rasestumispotentsiaaliga patsientidel

Akne ravi tuleb alustada varakult
Kuula artiklit

Akne ravi tuleb alustada varakult

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099