Hambaarstid: riik ei väärtusta hammaste tervist

Eesti Hambaarstide Liidu juhatus taunib
riigi kava kaotada täiskasvanud elanikele makstav hambaravi hüvitis.

Hambaarstide liidu sõnu halvendab hüvitisets loobumine oluliselt Eesti elanike hambaraviteenuste kättesaadavust ja viib pikaajalises perspektiivis inimeste tervisliku seisundi halvenemisel ning hambaravi hüvitise kadumine võib omakorda kaasa tuua suuremad ravikulud seoses tüsistustega, mis võivad ravita jätmisest tekkida.

Hambaarstid on mures, et riigi selline otsus annab inimestele signaali, et riik ei väärtusta hammaste tervist ja seda ei oodata ka elanikelt.

”Eesti Valitsuse poolt planeeritud 70 miljoni suurune rahaline võit 99 miljardi kroonises eelarves on tühine, kaotus elanike tervises aga suur. Suu ja hambad on seedeelundkonna algusosa mõjutades südame-veresoonkonna ja hingamiselundite tervist, loote arengut jne.On teada, et kroonlised põletikud suus tõstavad südameinfarkti ja insuldi riski“ selgitas EHLi president dr. Piret Väli hammaste olukorra seotust organismi üldise seisundiga.

EHLi juhatus tõdeb, et hambaravi praegune hüvitis katab vaid ühekordse läbivaatuse kulud. Arstide sõnul avastatakse aga sellise läbivaatuse käigus lisaks suu- ja hambahaigustele palju üldhaigustega seotud muutusi ja hüvitise kadumisega halveneb eelkõige väiksema sissetulekuga inimeste ja pensionäride võimalus kontrolliks ja ka väiksemate raviprotseduuride läbiviimiseks. Piret Väli hinnangul kaotavad ka rasedad ja riskirühmad, kellele on praegu ette nähtud suurem hambaraviteenuse hüvitis.

Lisa kommentaar

  • Triinu Laan

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.