Rahutud jalad tõstavad vererõhuohtu

Umbes 15 protsenti inimestest kimbutab
aeg-ajalt niiöelda rahutute jalgade sündroom, kirjutas ERR Teadusuudised.

Jalgades tekib ebameeldiv tunne ja ilmneb vastupandamatu soov neid liigutada. On teada, et rahutute jalgade sündroom võib põhjustada unetust ja päevast unisust. Nüüd on Ameerika arstiteadlased saanud uusi tõendeid selle kohta, et jalgade rahutus võib olla ka märk vererõhu tõusu ohust.

Seda värske uuringu järgi vähemalt siis, kui juhtute olema keskeas naisterahvas. Salma Batool-Anwar Harvardi Meditsiinikoolist ja ta kolleegid leidsid oma uurimuses, et neil naistel, kellel iga kuu esines 5 kuni 14 rahutute jalgade sündroomi juhtumit, oli kõrge vererõhu esinemise tõenäosus 26 protsenti, ja see oli 5 protsenti enam kui neil, kellel sündroomi ei esinenud. 15 ja enama juhtumi korral kuus aga oli kõrgenenud vererõhu tõenäosus lausa 33 protsenti.

Batool-Anwari juhitud uuring hõlmas küll ainult naisi, kuid varasemad uuringud on sedastanud rahutute jalgade ja kõrge vererõhu seost ka meestel.

Teadlased loodavad, et kui seos ka edasistes uuringutes kinnitust leiab, siis võib osutuda, et rahutute jalgade sündroomi varakult ravima asudes võib vererõhu kõrgenemist ennetada. Mõnikord võib jalgade rahutusest vabaneda ka üksnes rauda sisaldavate toidulisandite abiga.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.