Jõukad patsiendid elavad südamerabanduse kergemini üle

Soome tervise ja heaolu instituudi hiljutine uuring toob välja, et jõuakad patsiendid elavad südamerabanduse üle kergemini kui nende mitte nii jõukad saatusekaaslased.

Varasem uuring, mis võrdles südamerabanduse läbi teinud patsiente Soomes ja Norras, tõi välja, et soomlaste puhul oli südamerabandusse suremus viie protsendi võrra kõrgem kui norrakate seas, vahendas Postimees Tervis uusiteagentuuri YLE Uutiset.

Viimased neli aastat kestnud uuring tõi sellele lisa, kuna uuritud patsientide puhul vaadati ka nende sissetulekutaset. Selle tulemused näitasid, et suurema sissetulekuga soome patsientide hulgas oli suremus 10 protsenti väiksem kui vaesematel patsientidel. Norras oli see vahe seitse protsenti.

Kui uurijad süüvisid veelgi patsientide elatustaseme erinevustesse, leidsid nad, et elus hästi hakkama saavad ja kõrgharidusega patsiendid said angioplastika protseduurid, mille käigus venitatakse ummistunud veresoon tagasi normaalsuurusse, suurema tõenäosusega kahe päeva jooksul pärast haiglasse jõudmist. Samas oli see erinevus täheldadatav ainult kümnel protsendil juhtudest.

Uuringutulemused tõid välja, et haiglaravi tingimuste asemel mängisid märksa suuremat rolli südamerabandusest taastumisel patsientide elatustase, elamistingimused ja muud näitajad.

Teised näitajad, mille mõju südamerabandusest taastumisele antud uuringu käigus hinnati, olid patsientide haridustase, vanus, sarnaste või täiendavate haigusseisundite esinemine ning patsientide kaugus haiglast.

Andmed, mida uuringus kasutati, koguti 2009. aasta vältel.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

18. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.