PERH pürgib Euroopa tunnustatud meditsiinikeskuseks

Regionaalhaigla teadus- ja arendusteenistuse juhataja doktor Eduard Maron.
Regionaalhaigla teadus- ja arendusteenistuse juhataja doktor Eduard Maron.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla on Eesti tipphaigla, mille põhiväärtused on patsiendikesksus, professionaalsus, uuendusmeelsus ja meeskonnatöö, ning eesmärgiks olla õppe-, teadus- ja arendustöö eestvedaja meditsiinis ja tervishoius.

Regionaalhaigla (PERH) teadus- ja arendusteenistuse juhataja doktor Eduard Maron kirjeldas haigla värskes ajakirjas, et viimase viie aasta jooksul on haigla roll oluliselt laienenud.

„Me liigume sinnapoole, et me ei ole ainult raviasutus, vaid asutus, mis tegeleb ka teadustööga. Haiglas on loodud teadus- ja arendusteenistus, mis võimaldab koostööd teha teiste haiglate ja ülikoolidega. Teadustöö ongi meie prioriteet ja see haru on edukalt arenema hakanud,” rääkis arst.

Maroni sõnul töötavad Regionaalhaiglas parimate teadmiste ja oskustega spetsialistid: „Meie haiglas on vähemalt 35 inimest, kes on doktori teaduskraadiga. See tähendab, et siin on suhteliselt suur meeskond, kes on tegelenud uuringutega, teadustööga ja jätkuvalt tegeleb sellega. Meil on professionaalid igas valdkonnas.”

Lisaks rakendatakse haiglas tipptehnoloogiat ja innovatiivseid ravimeetodeid. Innovatiivsed ollakse ka ravitööd toetavates funktsioonides ning töökorralduses.

„Meie missioon on olla number üks haigla Eestis ja silmapaistev meditsiinikeskus Euroopas. Ma usun, et lähtudes meie potentsiaalist ja Regionaalhaigla meeskonnast, siis see kõik on täiesti võimalik. Me oleme kõige suurem haigla Eestis ja see on meie eelistus, mida peame kindlasti kasutama. Tänasel päeval me ei püüa üksi midagi saavutada, käivitame efektiivselt rohkem projekte tänu sellele, et oleme avatud koostööle,” rääkis Maron.

Koostöö viib sihile

Maroni sõnul võimaldab Connected Healthi klaster leida Regionaalhaigla huvidega kattuvaid projekte: „Me ootame, et koos projekte tehes saavutame paremaid ja kõrgemaid tulemusi. Koos on alati lihtsam leida rahastus ja ressurss ka inimeste mõttes. Inimressurss on väga oluline teema meie jaoks, sest arstid üksi kindlasti ei suuda kliinilise töö kõrvalt projektidega tegeleda. Selle probleemi lahendabki see, kui leiame projektidele koostööpartnereid.”

Regionaalhaiglal on visioon, et arendada tasub lahendusi, mis aitavad arste nende praktilises töös. Nii on näiteks struktureeritud andmebaasid abivahendid, mis aitavad hoida arstidel aega kokku.

Tänu klastrile on Maron leidnud koostööpartneri psühhiaatriaalasele ideele: „Arendame projekti, mille eesmärk on tagada diagnostikad psühhiaatrias. See tagab selle, et diagnoos, mis pannakse, on usaldusväärne ja vastab kriteeriumitele. Lisaks püüame luua lahendust, mis aitab arstidel lähtudes diagnoosist patsienti ravida. Mida peab tegema, kui näiteks tekivad kõrvaltoimed või puudub raviefekt. Sisuliselt on see psühhiaatria valdkonna elektrooniline haiguslugu.”

Maron on oma karjääri jooksul töötanud nii Soomes kui ka Inglismaal. Tema sõnul on Eestil nendelt riikidelt üht-teist õppida: „Seal on süsteem ehitatud nii, et nenne kui inimene saab arstiks, on ta juba harjunud tegelema teadustööga, ta mõtleb üsna produktiivselt innovatsiooni suunas. Seal on tudengid väga aktiivsed ja teavad, et see on huvitav ja hea karjäär. Meil siin on motivatsiooniga natukene probleem, tahaks seda just noorte puhul rohkem näha.”

„Soovin, et meil oleks meeskond, keda tuntakse välismaal ja tänu kellele hakatakse rääkima, et Regionaalhaigla on põnev ja väga tugev haigla. Kui meil on 10–15 inimest, kes on maailmatasandil silmapaistvad, siis oleme oma eesmärgi saavutanud,” sõnas Maron.

 

Connected Healthi klaster aitab haiglas sündinud uuenduslikel ideedel teostuda

Klastri innovatsioonijuht Kitty Kubo:

"Edukad tervisetehnoloogia lahendused sünnivad praktilisest vajadusest, klinitsistide ja tehnoloogiaarendajate koostöös innovatsiooni toetavas keskkonnas.

Connected Healthi klaster panustab Eestis sellise keskkonna tekkimisse, luues sidemeid tehnoloogiaettevõtjate, haiglate, meedikute, tervishoiu regulaatorite, rahastajate ning teadusja arendussüsteemi vahel. Klaster annab innovatsiooniprojektidele nõu, viib osapooli kokku, pakub erinevaid rahalisi stiimuleid ja teostab innovatsiooniprogramme.

Klastril on üle poolesaja liikme ja see arv kasvab jõudsalt. Connected Health klastri algataja on Tallinna Teaduspark Tehnopol. Alates 2015. aasta septembrist toetab klastri tegevust Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse klastri meede. Connected Healthi klaster kuulub European Connected Health Alliance’i. Sel aastal tunnustati  klastrit Tallinna linna parima koostööprojekti tiitliga."

Lisa kommentaar

  • Liis Ilves

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.