Kallast: erakorraliste juhtude vastu ei saa

Lääne-Tallinna Keskhaigla finantsjuht ja juhatuse liige Siim Kallast ja sama haigla juhatuse esimees Imbi Moks.
Lääne-Tallinna Keskhaigla finantsjuht ja juhatuse liige Siim Kallast ja sama...

Kuna ületöö on haiglale kahjulik, siis püüab LTKH ka ise seda finantsjuht Siim Kallasti sõnul jõuliselt piirata,

Kuna aasta ei ole veel lõppenud, siis ei soovi Lääne-Tallinna Keskhaigla finantsjuht Siim Kallast konkreetsetest arvudest rääkida. Tema sõnul on aga selle aasta ületöö maht ilmselt sarnane eelmisele aastale. 2016. aastal tehti LTKHs ületööd 3,6 miljoni euro eest.

Milline on seis Teie haiglas ületööga? Kas olukord on varasematest aastatest väga palju erinev?
Olukord seoses ületööga ei ole meie haiglas oluliselt erinev võrreldes näiteks 2016. aastaga. Haigekassa leping ei ole endiselt piisav, et katta ära kogu ravivajadus. Kuna ületöö tegemine on haigla jaoks kahjumlik, siis oleme ise püüdnud seda piirata nii palju kui võimalik. Seetõttu ei prognoosi me suuremat ületöö mahtu kui meil eelmisel aastal oli. Kuna aasta ei ole veel läbi, siis täpset summat me veel ei tea, aga suurusjärk on üsna eelmise aastaga võrreldav.

Mis erialadel on olukord kõige raskem? Kui palju neil erialadel on HK mahtu võrreldes varasemaga kärpinud?
Kõige raskem on olukord infektsioonhaiguste ja siseerialade statsionaarses ravis. Nimelt on meil seal väga suur erakorralise töö osakaal ja haigla ei saa praktiliselt midagi teha, et ületööd ei tekiks. Keeruline seis on ka üldkirurgia statsionaarse lepinguga, sest sel poolaastal on meil olnud ülikallite juhtude summa väga suur (30% ulatuses tuleb seda katta meie lepingust, millega haigekassa ei ole arvestanud).

Statsionaarse lepingu summa nendel erialadel viimastel aastatel sisuliselt suurenenud ei ole. Kuna teenuste hinnakiri on seejuures kasvanud (eelkõige palgakomponendi tõusu arvelt), siis sama raha eest saame osutada vähem lepingulisi ravijuhte. 

Kui palju võib aasta lõpuks ületööd rahaliselt ja juhtudes tulla? Palju sellest tuleb omavahenditest kinni maksta?
Kuna oleme piiranud ületöö mahtu, siis võib aasta lõpuks tulla ületööd võrreldes eelmise aastaga pisut vähem. Vastavalt haigekassa tingimustele on statsionaarse ravi ületöö koefitsient 30%, mis katab keskmise ravijuhu arvestuses ära ravimite ja ühekordsete materjalide kulu. Tööjõukulu, toitlustus, seadmete kulu ja muud püsikulud tuleb haiglal kinni maksta oma vahenditest.

Tervishoiuteenuse osutajat esitasid haigekassale esimesel poolaastal ületööd üle 46 tuhande ravijuhu kogusummas ligi 6,4 miljonit eurot. Poolaasta eriarstiabi lepingud tervikuna täideti ravijuhtude osas 102,2%, summa täitmine oli 101,5%.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

23. oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

september 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.