2. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Halva sõnumi edastamisel on oluline empaatilisus

Palliatiivse meditsiini konsultant Martin Leiper, kes töötab Ühendkuningriigis Dundee ülikoolis, selgitas oma hospiitsikonverentsil peetud ettekandes, kui oluline on empaatilisus halva sõnumi teatamisel.

Martin Leiper on oma elus olnud ise nii halbade uudiste edasi andja kui ka saaja rollis. Ta meenutas esimest korda, mil pidi noore arstina teatama patsiendile, et tollel on ravimatu haigus ja kahetses, et edastas toona vaid fakte, oskamata olla empaatiline.  Kui tal endal tuli aastaid hiljem tohtrilt vastu võtta halbu sõnumeid oma tervise kohta, jäid talle aga kogu vestlusest kõige eredamalt meelde kolleegi sõnad: “Martin – maybe it is time to smell the roses …”

Leiper märkis, et patsiendid mäletavadki hiljem umbes poolt kogu konsultatsioonist, kuid kui osata halba sõnumit hästi edastada, kaasneb sellega suurem arusaamine ja ka aktsepteerimine. Seejuures ei ole olulised mitte üksnes sõnad, vaid ka kõneleja isiksus ja humaansus, niisamuti keskkond ja juures olevad inimesed.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099