Viigimaa pärast suurt kongressi: kõik oli ülivõrdes!

Professor Margus Viigimaa Balti VII Ateroskleroosi Kongressil.
Professor Margus Viigimaa Balti VII Ateroskleroosi Kongressil.

Kardioloog professor Margus Viigimaa sõnu oli eelmisel nädalavahetusel Balti VII Ateroskleroosi Kongressil räägitu ülivõrdes ja temagi jaoks oli palju uut ja huvitavat. Esitasime professorile 6 küsimust.

Mis on esimesed emotsioonid pärast toimunud kongressi?

Ülivõrdes: esinejad olid suurepärased, loengud olid suurepärased ja saal oli alati rahvast täis, osales 335 delegaati ja kuulati suure huviga.

Mis Teid ennast kõige rohkem üllatas, mida uudset kuulsite?

Kõigepealt, väga huvitav oli kuulata ateroskleroosi uudsetest bioloogilistest ravimitest, tekkis pärast huvitav diskussioon. Meil olid selle jaoks ikka tõesti Euroopa parimad lektorid professor Alberico Catapano ja professor Terje Pedersen! Väga head olid ka diabeediteemalised ettekanded, kus vaadati ravimite mõju südamele, uute diabeediravimite kardiovaskulaarset mõju. Professor Lars Ryden tegi väga hea ülevaate.

Ja muidugi perekondliku hüperkolesteroleemia teema, millest me saatsime ka ühise memorandumi kolmele Balti riigi peaministrile. Siin oli mõttekohti küll: kui seni on arvatud, et selle all kannatab üks inimene 500st, siis tegelikult Lätis on see suhe 1:250 ja Eestis 1:400. Ja probleem on, et neid haigeid ei leita üles, heal juhul näiteks Eestis on diagnoosi saanud neist iga 3-5 ja adekvaatset ravi saab iga kümnes – ütlen ma nn kõhutunde järgi.

Kuidas neid paremini üles leida?

On võimalusi. Näiteks PERHis on meil jaanuarist selline uuendus, et kui patsiendi halb kolesterool LDL on üle 5, siis arst peab täitma tema kohta Euroopa ravijuhistes sisalduva Madalmaade algoritmi ja saadud skoori järgi saatma ta vajadusel lipiidikabinetti. See aitab selliseid kõrge riskiga patsiente kiiremini leida ja ravida.

Kongressil esines ka Venemaa esindaja. Kuidas seal südamehaiguste ravi läheb?

Kuulsime, et insultidesse haigestumine on vähenenud ja hüpertensiooni ravi paranenud. Paradoksaalsel kombel ei kompenseerita seal aga inimestele kõrgvererõhutõve ravimeid ja see piirab ravi. Õnneks on need ravimid ajapikku tänu geneerikutele odavamaks muutunud ja siiski paljudele kättesaadavad. Kuid teisalt on seal teatud ravikeskuste patsientidele juba soodustatud uudne bioloogiline ravi, mida Eestis meie patsiendid veel ei saa.

Mis veel meelde jäi?

Esile võiks tõsta personaalmeditsiini sessiooni kongressi lõpus – professor Andres Metspalu rääkis väga huvitavalt Eesti saavutustest, kuulsime ka Läti kogemusi. Ja muidugi professor Peeter Rossi ettekanne tuleviku e-tervisest, mis on meditsiini tulevik nii ehk naa.

Kus toimub järgmine kongress ja millal?

Järgmine toimub 3 aasta pärast Leedus ja seni olen mina Balti ateroskleroosiühingu president. Statuudi järgi korraldava riigi esindaja on järgmised kolm aastat ka president. Kui ma võrdleksin äsja toimunut kahe eelmise Eestis korraldatud kongressiga (1998 ja 2007, toim), siis kui esimene on meeles entusiasimiga ja õhinaga, siis viimane oli ikkagi hoopis teisest klassist: väga palju kõrgetasemelisi välislektoreid ja tasemel loengud. Latt on tõesti  kõrgele tõstetud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.