24. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Ravimiameti teade inimese papilloomiviiruse (HPV) vaktsiini (Silgard- Gardasil - MSD) ohutuse kohta

Ravimiamet 25.01.2008

<br />Euroopa Ravimiamet on saanud andmeid HPV vaktsiini (Gardasil)saanud noorte naiste surmajuhtudest. Euroopas on teada kakssurmajuhtu (Austrias ja Saksamaal). Kummalgi juhul ei olesurmapõhjus selge ja põhjuslikku seost Gardasili manustamise jasurma vahel ei ole kindlaks tehtud.

Silgardil ja Gardasilil on Euroopa Liidu kõikidesliikmesriikides müügiluba tsentraliseeritud protseduuriga.Vaktsiini kasutatakse emakakaela raskekujulise düsplaasia-emakakaelavähi- häbeme raskekujuliste düsplastiliste ningvälissuguelundite tüügaste (teravate kondüloomide) vältimiseks- mison põhjustatud inimese papilloomiviiruse (HPV) tüüpide 6- 11- 16 ja18 poolt. Näidustus põhineb Silgardi/Gardasili tõestatudefektiivsusel 16...26-aastastel naistel; Silgardi/Gardasiliimmunogeensust on näidatud 9...15-aastastel lastel ja noorukitel.Meestel ei ole ravimi protektiivset toimet seni uuritud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708