12. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Britid oskavad haavu armideta parandada

Briti teadlased on saavutanud haavade kiirema ja armideta paranemise- vaigistades haava rakkudes tavapäraselt aktiveeruva geeni- kirjutab Novaator.ee. Nii nagu nahale tekib pärast haava paranemist armkude- armistuvad tegelikult kõik koed vigastusest paranemisel. Seda põhjustab immuunsüsteemi reaktsioon- mille käigus valgeverelibled hävitavad mikroobe ja põhjustavad paranemist soodustavate kollageenikogumite teket. Siiski ei lase kollageenikogumid kudedel omavahel kokku kasvada ja põhjustavadki armkoe tekke- kirjutas Eesti geenikeskus Science Daily vahendusel.

Bristoli ülikooli teadlased professor Paul Martini juhtimiselleidsid- et osteopontiini OPN-geen on üks neist geenidest- miskäivitavad armkoe tekke. Vaigistades haava rakkudes spetsiaalsegeeliga OPN-geeni- kiirenes haava paranemine ja vähenes armkoeteke.

 

Mu.ee toetajad:
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708