22. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tähelepanuhäire ravimid võtsid USAs 19 lapse elu

USAs on ootamatult surnud 19 ADHD-ravimeid kasutanud last. Nüüd nõuab Ameerika südameühing- et hüperaktiivsed lapsed läbiksid enne ravi määramist südameuuringud. ADHD on tähelepanuhäire ja mitmed selle raviks kasutatavad ravimid nagu Ritalin on üldstimuleerivad ning võivad põhjustada vererõhu tõusu ja südamerütmi häireid- vahendas Postimees uudisteagentuuri CNN. Surmajuhtumitele jõudis jälilie USA toidu- ja ravimiamet- kes tegi ülevaate 1999. aastast kuni 2003. aastani kogutud andmetest. Lisaks 19 lapse surmale esines 26 juhul ADHD-ravimeid kasutanud lastel südamepekslemist ja infarkte. Ühingu üleskutse järgi peaksid hüperaktiivsed lapsed enne ravimi väljakirjutamist läbima põhjaliku läbivaatuse- millesse kuuluks ka pereliikmete haiguslugudega tutvumine ja EKG. «Eesmärk pole lastelt ravivõimalust ära võtta. Soovime- et ravi oleks võimalikult turvaline-» ütles Pennsylvania ülikooli meditsiinikooli südamespetsialist Victoria Vetter CNNile. Vetter viis läbi ka uuringu 1100 ADHD diagnoosiga lapse seas. Neist kahel protsendil esines probleeme südamega.  
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708