Autor: Violetta Riidas • 27. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tähistab esmakordselt rahvusvahelist seedetrakti päeva

Eesti tähistab 29. mail esmakordselt rahvusvahelist seedetrakti päeva, mille on ellu kutsunud Maailma Gastroenteroloogia Organisatsioon koostöös Danonega.

Neljapäeval alguse saav kampaania kestab terve aasta ning keskendub toitumise ja seedetrakti tervise seosele.Maailma Gastroenteroloogia Organisatsioon koostöös Danonega rõhutab 2008. aastal mõtet, et igaüks peaks arendama tervislikumat elustiili ja toitumisharjumusi – tarbima piimasaadusi, eriti probiootikume, mille eelised seedetervisele on tõestatud. 2008. aasta loosungiks on valitud „Optimaalne tervis ja toitumine”.

Maailma Gastroenteroloogia Organisatsiooni (WGO) president professor Eamonn Quigley: „Sel aastal tähistame WGO 50. sünnipäeva ning oleme otsustanud juhtida tähelepanu toitumise ja seedetrakti tervise tähtsusele. Seedehäired mõjutavad suurt hulka inimesi ja võivad tekitada selliseid tõsiseid haigusi nagu käärsoolevähk. Meie arvates on toitumine seedetrakti tervise – nagu ka üldise tervisega – lahutamatult seotud. Probiootikumid igapäevases toidusedelis võivad mängida seedetrakti tervise parandamises olulist rolli. Koostöös Danone’iga, kes on toidu valdkonnas maailmas juhtival kohal, loodame suurendada inimeste teadlikkust seedehäiretest ning aidata neil parandada oma seedetrakti tervist lihtsate toidusedeli- ja elustiilimuudatustega.”Tasakaalust väljas toidusedel, kiirustamine või toidukordade vahelejätmine ja ebatervislik eluviis võivad seedehäirete tekkimisele kaasa aidata. Miljonitel inimestel on seedehäireid, mis võivad oluliselt mõjutada heaolu ja elukvaliteeti. Näiteks kõhukinnisus võib põhjustada ebamugavust, puhitust ja ebaregulaarset sooletühjendamist ning seetõttu mõjutada enesekindlust. Selle mure all kannatajad võivad tunda end vähem seltskondliku ja ilusana. Sellegipoolest ei pöörata kõhukinnisusele sageli tähelepanu ning abi otsib üksnes vähem kui kolmandik, kinnitab Maailma Gastroenteroloogia Organisatsioon.Üldiselt seostuvad seedehäired olulise ebamugavustunde, töövõimetuse, perekonnaelu probleemide, suurte tervishoiukulude ning töölt puudumise ja muust produktiivsest tegevusest kõrvalejäämisega. Euroopas on seedehäired umbes 40–80 miljonil inimesel ja sellega seonduvad kulud ulatuvad umbes 5,1 miljardi euroni.Toitumisel ja elustiilil on seedetrakti tervise jaoks oluline roll. Seedetrakti tervist aitab säilitada lihtne, aga mõjus toiduvalik, kuhu kuuluvad kiudained, värsked puu- ja aedviljad, piisavalt palju vedelikku ja liikumine. Teaduslikult tõestatud mõjuga probiootikumide igapäevane tarbimine aitab samuti seedekulgla tervist parandada.Danone’i kontserni piimatoodete teadus- ja arendusüksuse asepresident doktor Nigel Hughes: „Enamiku seedehäirete põhjus on halb või ebapiisav toitumine. WGO avaldas hiljuti toitumissuunised, mille hulgas on ka soovitus tarvitada iga päev probiootikume.“

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708