Autor: Kadi Heinsalu • 26. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soodusravimite säästunimekiri ja kummitempel ravimile

Käisin hiljuti kohtumisel ühes ravimifirmas, kes tegeleb originaalravimitega. Ma ei taha kokku leppimata siinkohal nimetada selle ettevõtte nime, kuid tegemist on suure ja üsna laia valdkonda ravimeid pakkuva firmaga.

Järgnev jutt ei ole kindlasti asjaosalistele mingiks uudiseks, aga mind pani mõtlema. Nimelt on sotsiaalministeerium nüüd masu ajal sihiteadlikult ja järjekindlalt suunanud soodusravimite nimekirja geneerilise ravimeid ja rohkem näidanud punast tuld originaalravimitele. Muidugi, hinnavahe. Kui uued originaalravimid ei saa kvartalite kaupa löögile, siis geneerikud võetakse komisjoni vaid mõnenädalase menetlusajaga, kurdavad ravimiesindajad. Kohati on ministeeriumi säästusoov nii tuline, et nad ei ole osanud esimese hooga rehkendadagi, kui palju ühe originaalravimi soodusravimite nimekirjast väljaarvamine tegelikult riigile kasu toob. Kui on pika mõjuajaga ravim, siis kokkuvõttes maksab riik 50%lise soodusmäära puhul palju vähem, kui mõnda lühemaajalise toimega ravimit korduvalt sama määraga doteerides. Teatavasti on ju 50% soodusmäära kulu haigekassale 200 krooni ühiku kohta, ülejäänud maksab patsient.

Aga see selleks. Huvitav oli asja juures see, et arstid võtavad soodusnimekirja endiselt kui teatavat kvaliteedimärki või naljaga pooleks, kummitemplit ravimile. Kui riik on nimekirja lisanud, järelikult on hea, võib kaaluda, võib välja kirjutada. Samal ajal on ravimil müügiluba ja seda saab apteegist retsepti alusel osta ja mitte oluliselt kallimalt kui 50%lise määraga, aga arstid ei kaalu neid soodusmäära puudumise pärast. Patsient ei oska muidugi ka küsida, kuna tal pole taustaandmeid uutest ravimitest. Mitte et ma ravimifirmadele promotsiooni teeksin, aga imelik tundub mulle küll, et tegelikult on ravimite valik märksa laiem. Arstid on mingi kummalise järelduse ja emotsiooni tõttu osa neist enda jaoks eesriide taha seadnud ega kaalugi nende kasutegurit patsiendile. Oleksin küll rahul, kui saaksin soodusravimite nimekirja kõrvale nimekirja neist ravimitest, mis samuti võiksid mulle kasulikud olla, kuid mis maksavad mõnevõrra rohkem.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099