Autor: Triin Tabur • 11. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolides algas lastevanemaid kaasav alkoholiennetuse programm

Tervise Arengu Instituut alustas sellest õppeaastast Eesti koolides alkoholiennetuse programmi „Efekt“ läbiviimist, mille põhieesmärk on vähendada noorte alkoholi tarvitamist ning edasi lükata esmakordselt alkoholi tarvitamise vanust, tugevdades lastevanemate oskusi lapsega alkoholist rääkida ja reegleid seades. Tegemist on esimese korraga, mil sellist lähenemist noorte alkoholi tarvitamise vähendamiseks Eestis kasutatakse.

Programmi eestvedaja, Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Mariliis Taela sõnul on „Efekt“ Rootsis, Örebro ülikooli teadlaste poolt välja töötatud ennetusprogramm, mida on tulemuslikult läbi viidud lisaks Rootsile veel Soomes, Norras, Valgevenes, Hollandis, Ühendkuningriikides, Ameerika Ühendriikides ja Venemaal. „Selle raames korraldatakse kolme aasta jooksul lastevanemate koosolekutel kokku kuus 30-minutilist koosolekut, mille jooksul räägivad spetsiaalse väljaõppe saanud koolitajad vanematele noorte alkoholi tarvitamisest, selle ennetamisest ning vanemate hoiakutest ja suhtumisest noorte alkoholi tarvitamisse,“ selgitas Tael. Koosolekutele lisanduvad edasine suhtlus meili teel ja uudiskirjade saatmine.

Eestis osaleb 2012/2013 õppeaastal programmis kokku 33 kooli ligi 1200 õpilasega. Algselt viiakse programm läbi Tervist Edendavate Koolide võrgustikus ning heade tulemuste korral laieneb see järgnevatel õppeaastatel üle-eestiliseks. 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099