Autor: Triin Tabur • 18. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeeriumi kehtestatud piirhindadest sattusid suurima löögi alla puuetega lapsed

11 aastat põetushooldusalase nõustamise ja pidamatushooldusvahendite pakkumisega tegelenud MTÜ Inkotuba saatis sotsiaalminister Taavi Rõivasele pöördumise seoses 1. jaanuarist 2013 kehtestatud inkontinentsitoodete  funktsionaalsusgrupipõhiste piirhindade süsteemiga, mis on on kõige tugevamalt mõjutanud puuetega lapsi.

„MTÜ Inkotuba töötajad on jaanuari algusest puutunud kokku lapsevanematega, kes seoses piirhindade kehtestamisega ei saa oma lapsele lubada sama kvaliteediga pidamatustooteid, mida nad enne kasutasid, vaid on sunnitud tegema valiku toodete kasuks, mis ei ole nii lekkekindlad ja lasevad uriini läbi. On lapsevanemaid, kel nüüd tuleb kvaliteetse ja lapsele seni ka füsioloogiliselt sobinud mähkmete eest maksta lausa neli korda kallimat hinda ehk siis varasema 10.20 euro asemel 42.00 eurot kuus! Samuti on teada juhud, kus koolist on saadetud madalama hinnaga, kuid vähem kvaliteetsed tooted lapsevanemale tagasi ja palutud nende väljavahetamist,“ rääkis MTÜ Inkotuba tegevdirektor Eha Topolev.

„Riigi toetus sellele sihtrühmale on nagunii juba tänagi väike ja omastehooldajad on keerulises olukorras.  Neil puudub võimalus pühenduda oma erialasele tööle, säilitada kvalifikatsioon ja sissetulek ning seda olukorras, kus tegemist on ühe madalaima sissetulekuga elanikerühmaga Eestis. Kehtestatud funktsionaalsuspõhised piirhinnad on muutnud nende elu veelgi keerulisemaks, sest hinnatõus sunnib neid kasutama madalama kvaliteediga pidamatustooteid, mis lisavad tööd hooldamisel ning võivad kaasa tuua lisaprobleeme (nt nahaärritused, lamatised),“ ütles Topolev.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099