Konkurentsiamet: apteegikette ja hulgimüüjaid võiks lisanduda

Juhan Põldroos
Juhan Põldroos

Konkurentsiameti konkurentsiteenistuse järelevalveosakonna juhataja Juhan Põldroos avas Meditsiiniuudiste ravimikonverentsil apteegireformi temaatikat ning tõdes, et reformi positiivne mõju konkurentsile on küsitav ja võib ka täiesti vastupidine olla.

Teatavasti sai lugu alguse sellest, et 2013. aastal tühistas riigikogu varasemad apteekide asutamis piirangud. Konkurentsiameti esimene eelistus sellises olukorras oli, et turg lähekski täiesti vabaks, aga sellist poliitilist tahet polnud. Oli kindel tahe, et mingisugused piirangud peaks asemele tulema.

1. juulil 2014 ja 20. märtsil 2015 jõustunud ravimiseaduse muudatustega lisati seadusesse kombinatsioon kahest uuest piirangust, mille kohaselt ravimite hulgimüüjatega seotud ettevõtjatel ei ole võimalik apteeke asutada ning apteekide enamusosanikuks saavad olla vaid proviisorid.

On avalik saladus, et ei analüüsitud, miks neid piiranguid vaja läheb ja kuidas need reaalses elus rakenduksid. Arvestades, et aega on jäänud veel 16 kuud, siis see on väga lühike aeg, et terve ärisektor põhjalikult ära reformida. Raske on tuua mõnest teisest sektorist sarnast näidet.

Uute piirangute praktiline mõju

Umbes 2/3 apteekidest tuleb sunduslikult võõrandada proviisoritele või sulgeda – see on väga intensiivne omandiõiguse riive. Tekivad ka küsimused, kas meil on nii palju proviisoreid, kes suudaks apteegi ära osta või kas neil oleks valmisolek ettevõtjaks hakata. Proviisorid on üle keskmise võimetega inimesed, kuid me ei tea, kas neil on ka tahe hakata ettevõtjaks. Või mis saab apteekidest, mida ei õnnestu proviisoritele võõrandada? Meditsiinipoliitilise kaalutlusega oleks vastuolus, kui reformi tulemusena saaksime palju vähem apteeke kui praegu. Turg on paika pannud, et nõudlus on täpselt sellise arvu apteekide järgi nagu meil praegu on. Riik ei peaks olema see “valgustatud pea”, kes kaudselt ütleb, et apteeke peaks olema senisest vähem.

Mõju konkurentsile

Selle reformi keskne mõte on konkurentsi parandada. Paradoksaalsel kombel on konkurentsiameti seisukoht, et selle reformi positiivne mõju konkurentsile on küsitav ja võib ka täiesti vastupidine olla. Meie hinnangul tuleks seda reformi põhjalikult analüüsida ja põhjendada. Tuleb tõdeda, et konkurentsiamet ei ole ka praeguse olukorraga apteegisektoris rahul, kuna see on kontsentreerunud turg. Konkurentsiamet näeks väga hea meelega, et turule tuleks apteegikette ja hulgimüüjaid juurde.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.