Proviisorite koda: 2018 olulisemad arengud

Karin Alamaa-Aasa sõnul liigub apteegireform õiges suunas.
Karin Alamaa-Aasa sõnul liigub apteegireform õiges suunas.

Eesti Proviisorite Koja juht Karin Alamaa-Aas võtab kokku 2018. aasta oluliseimad arengud apteegisektoris.

Üks olulisemaid teetähiseid sel aastal puudutab apteegireformi. See on maikuus tehtud riigikohtu otsus, kus keelati mitteproviisoritest apteegiomanikel apteekide kolimine. Riigikohus tõi oma otsuses välja, et kontrollides ravimiseaduse muudatust asjassepuutuvas osas, on nende hinnangul piirangud õigusselged ning puudub vastuolu põhiseaduse ja Euroopa Liidu õigusega. Otsus pani päris mitmed seni skeptilisel ja kahtleval seisukohal olijad mõistma, et apteegireform tõepoolest tuleb. Samuti andis see ametkondadele kindlustunde, et apteegireform liigutab asju õiges suunas.

Tore on, et proviisoriapteeke on juurde tulnud ja et noored näitavad järjest rohkem apteegipidamise vastu huvi üles.

2018. aasta jääb kindlasti meelde mitme apteegiteenust arendava projektiga. Eriti hea meel on mul selle üle, et saame hakata väikeses ringis piloteerima ravimite kasutamise analüüsi apteegis. Tee siia on olnud päris pikk. Loodame nüüd, et kõik toimib ja märtsist, kui on oodata e-ravimilehe kasutusele tulekut, on meil võimalik laiendada pilooti üle kogu apteegivõrgu. Ravimite kasutamise analüüs on teenus, mille käigus proviisor analüüsib patsiendi ravimikasutust, tegeleb tema ravimisoostumusega ja annab vastavat tagasisidet arstile ja ka patsientidele. Pilootprojekt toimub koostöös perearstidega, mille üle on samuti väga hea meel, sest tänu sellele tõhustub mõlema töö ja patsient saab parimat ravimiabi.

Aasta 2019 tuleb kindlasti huvitav ja pingeline, kuna apteegireformi lõpp on peaaegu käes ja on viimane aeg hakata apteeke ostma-müüma.

Väga loodan, et jätkuvad ja käivituvad apteegiteenust arendavad projektid, nagu ravimite kasutamise analüüs, erinevad kahjude vähendamise projektid. On hea meel, et apteekrite pädevust ja võimekust on märgatud ning meid on ravimispetsialistidena kaasataud erinevatesse arendustesse – loodan, et see kõik jätkub ja areneb.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

26. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.