Kuula artiklit
Autor: Meditsiiniuudised • 16. aprill 2020
Kuula artiklit

Eesti inimesed usaldavad vähidiagnoosi korral arste ja internetipõhist erialakirjandust

Krooniliste haiguste, sh vähiga elavate inimeste hulk kasvab ja koos sellega kasvab ka haigusteabe alase info otsijate hulk. Inimestel on õigus saada infot oma tervisliku seisundi kohta.
Inimene vähidiagnoosiga vajab tõenduspõhist infot ja arsti tuge.
Foto: Shutterstock

Uuringud kinnitavad, et kroonilise haigusega hakkamasaamisele mõjub info olemasolu positiivselt. Adekvaatne info ning toetav suhtumine aitavad inimesel ennast ette valmistada terviseprobleemidega toimetulekuks. Teadmatus aga võib olla aluseks ükskõiksusele ja masendusele. Tervise(haiguse)alast infot otsitakse ja saadakse erinevate kanalite kaudu – otse suhe arst patsient, meedia ja erinevad kampaaniad. Suurenev arusaam individuaalsest vastutusest oma tervise eest jätab ka suures osas vastutuse info otsimise inimestele-patsientidele.

Uuring Eesti elanike seas

Uuringufirma RAIT Faktum&Ariko viis läbi Roche Eesti tellimusel uuringu Eesti elanike seas, kus küsiti mis allikatest vähihaiguse kohta infot otsitakse, milliseid allikaid peetakse usaldusväärseteks ja mida teada soovitakse. Uuringu käigus küsitleti üle Eesti vahemikus 12. september kuni 3. oktoober 2019 kokku 1002 inimest. Valimi kujundamise aluseks oli Eesti elanikkonna sotsiaaldemograafiliselt proportsionaalne mudel vanuse, soo, keele ja elukohatunnuste järgi vanusevahemikus 20–75 eluaastat.

Uuringust selgus, et 57% vastanutest oli olnud kokkupuudet vähiga kas perekonnas või sõprade-sugulaste seas. Vähiraviga seotud infot oli uurinud ja otsinud kõigist vastajaist vaid 31%. Ootuspäraselt on vastajad, kellel on olnud endal või perekonnas vähk, oluliselt enam infot otsinud. Viiendik vastanutest on otsinud vähiraviga seotud infot ka juhul, kui ei ole vähki pere ega tuttavate seas viimase 5 aasta jooksul esinenud.

Palju on vastuseid nõudvaid küsimusi

Peamisteks küsimusteks, millele vastuseid otsitakse, on ravivalikud, haiguse prognoos, täiendavad diagnostika ja kirurgilise ravi võimalused. 1/3 otsib nõustamist igapäevaelu korraldamiseks ja veerand vastanutest tunneb huvi vähi genoomi testimise vastu. Enamik vastanuist, kes otsib infot vähihaiguse kohta, otsib seda internetist ja ajakirjandusest.

Enim usaldavad kõikide vanusegruppide vastajad vähiteemal ootuspäraselt arste. Üldajakirjandusest otsib infot 62% vastanutest, kuid vaid 30% peab seda usaldusväärseks allikaks. Samas kui kõikidest vastanutest saab 33% infot erialasest ajakirjandusest, peab seda usaldusväärseks 50% vastanuist.

Kasvaja.net on mõeldud teadmiste allikaks ja toetuseks vähihaigetele ning nende lähedastele. Tegemist on esimese omalaadse vähihaigetele mõeldud infoportaaliga Eestis (aastast 2006). Krooniliste haiguste korral on oluline infoallikate sisu regulaarne uuendamine ja atraktiivsena hoidmine, nii et abiotsijad leiaks neile vajalikult hetkel vajalikku infot.

Kroonilised haiged vajavad pidevalt infot

Kroonilised haiged ootavad, et info oleks kättesaadav järk-järgult, vastavalt nende olukorrale ning et info toetaks sujuvat kohanemist uue olukorraga. Haiged ootavad ka, et info oleks sotsiaalselt ja emotsionaalselt kohandatav. Kasvaja.net on nii eesti- kui ka venekeelne veebikeskkond, mida spetsialistide poolt pidevalt täiendatakse. Sellelt lehelt leiab teavet, mis aitab mõista vähihaiguse olemust ja võimalikke tekkepõhjuseid. RAIT Faktum&Ariko uuringule toetudes on uuenenud personaalmeditsiini, sihtmärkravi ja täppisdiagnostika alalehed, et anda selge ja lihtne ülevaade tänapäevastest vähidiagnostika- ja ravivõimalustest. Vähialase teabe kergemaks leidmiseks on kasvaja.netil ka oma sotsiaalmeedia konto Facebookis, mis on leitav siit.

Eesti inimesed usaldavad vähidiagnoosi korral arste ja internetipõhist erialakirjandust
Kuula artiklit

Eesti inimesed usaldavad vähidiagnoosi korral arste ja internetipõhist erialakirjandust

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099