Kuula artiklit
Autor: Dr Heli Tobre-Madis • 4. juuni 2021
Kuula artiklit

Rinnavalu – kas midagi tõsist ?

Rinnavalu on tuttav enamikele naistele. Osadel esineb seda pikema aja vältel, teistel vaid mingil elu perioodil. Harvadel juhtudel on rinnavalu märk millestki tõsisemast ja seetõttu tuleb pöörduda arstile, et täpsustada, millega on tegemist.
Dr. Heli Tobre-Madis.
Foto: Erakogu

Mis võib olla rinnnavalu põhjuseks?

Raseduse korral võivad rinnad olla valusad sageli esimese kolme raseduskuu jooksul. Põhjuseks on suguhormoonide tootmise hoogustumine. Rindade hellus on paljude naiste jaoks üks esimesi raseduse tunnuseid, see on füsioloogiline nähtus ning enamasti ei vaja ravi. Valutunde vähendamiseks tuleks valida eelkõige mugav ja toetav rinnahoidja. Õige toiduvalik võib leevendust pakkuda. Menüüs oleks hea vähendada või vältida soola tarbimist ja kofeiini sisaldavate toiduainete kasutamist. Kui aga valu on väga tugev, tuleb siiski nõu küsida arsti käest.

Ka imetamise perioodil võivad rinnad olla hellad ja valulikud, mis on samuti igati normaalne. Samas tuleb meeles pidada, et imetamise ajal võib tekkida rinnanäärme põletik ja seda ravib juba arst. Ravi tuleks alustada võimalikult kiiresti. Rinnanäärme põletiku korral lisandub valule tihti rinna punetus ja turse ning võib tõusta ka palavik. Sellisel juhul määrab arst tavaliselt raviks antibiootikumid.

Rinnavalu võib tulla traumast või spordivigastusest. Selle taga võib olla rindkere luumurd, põrutus või lihase venitus. Ka mõned ravimid võivad põhjustada valu rindades, näiteks rasedusvastased ravimid, diureetikumid, kloorpromasiin jt.

Nii rinnavähk kui rinnatsüstid väga tihti rinnas valusid ei põhjusta. Kuid iga tükiline moodustis rinnas vajab täpsustamist ja seepärast tuleks pöörduda arstile edasiste uuringute ja vajadusel ka ravi planeerimiseks.

Kõige sagedasemaks rindade valulikkuse põhjuseks on aga täiesti füsioloogiline nähtus - nimelt hormoonide (östrogeen ja progesteroon) taseme muutused menstruaaltsükli jooksul. Rindade valu tekib 3-5 päeva enne menstruatsiooni ning väheneb, kui menstruatsioon algab. See on normaalne, kuid kui valu on liiga häiriv, siis on võimalik seda leevendada ravimitega.

Mööda ei saa minna ka hormoon - prolaktiinist. Prolaktiin on ajuripatsist ehk hüpofüüsist pärinev hormoon, mis stimuleerib rinnanääret laktatsiooni ja imetamise ajal. Raseduse ja imetamise ajal on prolaktiini tase veres kõrgem tavapärasest ja imetamise lõpetamisel prolaktiini tase normaliseerub.

Prolaktiini pidevat kõrget taset veres nimetatakse hüperprolaktineemiaks ja see võib olla juba haiguslik seisund, mis vajab diagnostikat ja ravi arstil.

Prolaktiin võib suureneda ka lühiajaliselt, näiteks stressi korral, jäädes siiski liiga kõrgele teatud perioodi vältel. Selle kõrgenemine põhjustab folliikulite küpsemise, ovulatsiooni ja luteaalfaasi kõrvalekaldeid.

Tekib östrogeeni ja progesterooni tasakaalu häire ning selle tagajärjeks on menstruatsioonitsükli häired nagu näiteks menstruatsioonide ärajäämine, premenstruaalse sündroomi vaevused sealhulgas mastodüünia ehk rindade valulikkus. Prolaktiini tõus võib lisaks põhjustada oligo-või amenorröad, liibido langust ja viljatust. Hüperprolaktineemiat ravitakse hormoonravimitega ja antidepressantidega.

Oma praktikas olen rinnavalu vähendamiseks saanud häid tulemusi loodusliku ravimtaime preparaadiga Agnucaston. See sisaldab mungapipra viljade ekstrakti (ladina keeles Vitex agnus-castus), millel on suurepärane toime stabiliseerida naissuguhormoone ning seega leevendada eelpoolmainitud sümptoome, sealhulgas rinnavalu (1). Agnucaston’i kohta tehtud teadusuuringud on tõestanud, et see seondub dopamiin-2 retseptoritega, need aktiveeruvad ning sellega pärsitakse prolaktiini vabanemist (2,3).

Prolaktiini taseme vähenemine taastab patsientidel normaalse menstruaaltsükli, vähendab premenstruaalse sündroomi kaebusi ja rinnavalu (4,5). Vajalik annus Agnucaston’i - 4mg 1 kord päevas. Vaevuste vähenemist nähakse ühe kuu pärast, kuid kestev efekt saavutatakse 3 kuu kasutamise järgselt. Mõnikord on vajalik jätkata ravi ka pikemalt sümptoomide leevendamiseks.

Kokkuvõttes võib öelda, et rinnavalu on sagedane nähtus ja enamasti on see täiesti füsioloogilise menstruatsioonitsükliga kaasnev nähtus. Häiriva valu korral tuleb siiski konsulteerida oma arstiga.

Viited

1. Wuttke W. et al. Treatment of cyclical mastalgia with a medicinal product containing Agnus castus. Geburtshilfe und Frauenheilkunde 57 (1997) 569–574.

2. Röhrl J, Mähler N, Künstle G and Haunschild J. Receptor targeting activites of Vitex agnus-castus Dry extract (BNO 1095) as active component of Agnucaston®, Poster, EMAS.

3. Jarry H. et al. In vitro prolactin but not LH and FSH release is inhibited by compounds in extracts of Agnus castus: direct evidence for a dopaminergic principle by the dopamine receptor assay. Experimental and clinical Endocrinology 1994, 102, 448–454

4. Liebl A. Behandlung des prämenstruellen Syndroms (Treatment of the premenstrual syndrome). Agnus castus-haltiges Kombinationsarzneimittel im Test. TW Gynäkologie 5 (1992) 147–154. 11.

5. Onaran Y. et al. Premenstrual mood, the comparison of activity of Vitex agnus-castus extract and oral contraceptives on mood in premenstrual syndrome, Kadin Dogum Dergisi 2003, 2 (1), 73–7.

Rinnavalu – kas midagi tõsist ?
Kuula artiklit

Rinnavalu – kas midagi tõsist ?

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099