2. mai 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pai­de Vee tä­na­va ap­teek uuen­das oma in­ter­jöö­ri

Eel­mi­sest nä­da­last rõõ­mus­tab Pai­de Vee tä­na­va ap­teek, lin­na aja­loo­li­se ap­tee­gi järg­la­ne, oma klien­te uud­se si­sus­tu­se­ga, kir­ju­tas Jär­va Tea­ta­ja. Ap­tee­gi ju­ha­ta­ja pro­vii­sor Kai Kim­mel põh­jen­das muu­tu­si mit­me­ti. "Se­ni­sest mööb­list, mis oli meil ka­su­tu­sel 1969. aas­tast, käis liht­salt aeg üle," sõ­nas ta aja­le­he­le. Et tu­ruo­lu­kord on muu­tu­nud ja ap­tee­ke te­gut­seb pal­ju, po­le tar­vi­dust ka enam kau­ba­va­ru­sid soe­ta­da, na­gu oli en­dis­te kap­pi­de ots­tar­ve. "Nüüd on kä­si­müü­gi­ra­vi­mid, mis en­ne paik­ne­sid kap­pi­des, kõik ava­riiu­li­tel nä­ha," li­sas ta. Vee tä­na­va ap­tee­gi si­sus­tus on Kim­me­li sõ­nul Eu­roo­pa klas­si­ka­li­ne, kus kõik on let­ti­de ta­ga: ret­sep­taar ja far­mat­seut nõus­ta­vad ning an­na­vad ra­vi­mi ini­me­se­le oma käe­ga. "Mit­te nii, na­gu nn amee­ri­ka­li­kus ap­tee­gis, kus kõik on ava­riiu­li­tel ning ini­me­ne ise loeb ja nä­pib," sel­gi­tas ta. Ap­tee­gi va­na möö­bel jäi aja­loo tar­vis tal­le­le Jär­va­maa muu­seu­mi, kes ta­hab 19. ja 20. sa­jan­di ap­tee­gi muu­seu­mi kok­ku pan­na. Ka Pai­de val­la­va­lit­sus sai en­da­le ar­hii­vi­kap­pe juur­de. Ap­tee­gi uus si­sus­tus läks maks­ma 240 000 kroo­ni. Mõ­ni aeg ta­ga­si olid põh­ja­li­ku re­mon­di lä­bi tei­nud ap­tee­gi­ruu­mid, mis nõu­dis üle poo­le mil­jo­ni kroo­ni. "Ole­me võl­ga­des, kõik suu­re­mad ku­lu­tu­sed on teh­tud lae­nu­ra­ha eest," kum­mu­tas Kim­mel ar­va­must, na­gu oleks ap­tee­gi­pi­da­mi­ne äär­mi­selt ka­sum­lik te­ge­vus. Te­ma sõ­nul ol­di aga sun­ni­tud re­mon­ti tee­ma, mui­du po­leks saa­nud eda­si te­gut­se­da. 36 aas­ta va­nu­se ma­ja ruu­mid olid amor­ti­see­ru­nud ning väl­ja tu­li ehi­ta­da uus elekt­ri­süs­teem ja ven­ti­lat­sioon. "Taht­si­me aga sa­ma­des ruu­mi­des eda­si ol­la – ini­me­sed on har­ju­nud ju­ba aja­loo­li­selt siia käi­ma. See­pä­rast osa­le­si­me­gi nen­de ruu­mi­de ren­di­kon­kur­sil," sel­gi­tas Kai Kim­mel, kel­le ju­hi­tav ap­teek on ju­ba 1769. aas­tal Pai­des asu­ta­tud ap­tee­gi õi­gus­järg­la­ne. In­ves­tee­rin­gu­ko­hus­tus oli kir­jas ka ren­di­tin­gi­mus­tes. Pai­de Vee tä­na­va ap­tee­gis töö­tab prae­gu seit­se ini­mest, kes on kor­da­möö­da ame­tis ka ka­hes ha­ruap­tee­gis. Need asu­vad mõ­le­mad Jär­va­maal: üks Väät­sal ja tei­ne Roos­na-Al­li­kul. MU
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708