30. mai 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piibe Muda kaitseb homme doktorikraadi

Homme- 1. juunil kell 15 kaitseb Tartu ülikooli nõukogu saalis meditsiinidoktori kraadi Piibe Muda. Tema doktoritöö teema on “Hypertension and homocysteine: Associations between essential hypertension and homocysteine in treated and untreated hypertensive patients with and without coronary artery disease” (“Hüpertensioon ja homotsüsteiin: hüpertensiooni ja homotsüsteiini seosed ravitud ja ravimata kaasuva südame isheemiatõvega ja isheemiatõveta hüpertensiooniga patsientidel”).

TÜ kliinikumi veebilehel ära toodud doktoritöö kokkuvõttesöeldakse- et hüpertensioon on ateroskleroosi riskifaktor- samuti onsõltumatuks ateroskleroosi riskifaktoriks hüperhomotsüsteineemia.Homotsüsteiinil on ka endoteeli kahjustav toime- kusjuures see onseotud tugevnenud oksüdatiivse stressiga.

TÜKi kardioloogiakliiniku arst-õppejõu Piibe Muda doktoritööeesmärkideks olid: uurida ägeda koronaarse sündroomiga patsientidelhüperhomotsüsteineemia levimust- seost teiste kardiovaskulaarseteriskifaktoritega ja mõju korduva ägeda koronaarse sündroomitekkele; tüsistumata hüpertooniatõvega patsientidel homotsüsteiinija glutatiooni omavahelisi seoseid ning mõlema seoseid vererõhuganing antihüpertensiivse ravi mõju homotsüsteiinile ningrakusisesele ja plasma oksüdatiivsele stressile- öeldaksekliinikumi veebilehel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708