13. juuni 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kannabinoidide toime uurimine võib avada uusi võimalusi osteoporoosi raviks

Aberdeeni ülikooli teadlased annavad lootust- et kannabinoidretseptorite blokaatorite seast võib tulevikus leida uusi osteoporoosiravimeid- teatab BBC.

Teadlased tulid sellisele mõttele- kui nad uurisid endogeensetekannabinoidide toimet organismis. Retseptorid leiti esinevat kaluukoes ning uurijad nägid- kuidas kannabinoidretseptoreidblokeerivad ained võivad efektiivselt vähendada luukadu. Artikkelteadustöö kohta on avaldatud ajakirjas Nature Medicine.

Uuringut juhatanud prof Stuart Ralston (nüüd töötab Edinburgh’iülikoolis) sõnul seisneb nende töö tähtsus just selles- et nadsuutsid demonstreerida kannabinoidretseptorite osa luu metabolismireguleerimises. “Fakt- et kannabinoidretseptoreid blokeerivad ainedon efektiivsed luukao pärssijad- on eriti huvitav-” arvas Ralston-pidades võimalikuks ka vastavatele ravimitele täiesti uuekasutusala leidmist.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099