27. juuni 2005
Ainult tellijatele

Juunikuu toob doktoreid

Ägeda müokardiinfarkti ravis määrab vanus rohkem kui sugu

29. juunil kaitseb TÜ kardioloogiakliiniku doktorant Tiia Ainlameditsiinidoktori kraadi teemal “Acute myocardial infarction inEstonia: clinical characteristics- management and outcome” (Ägemüokardiinfarkt Eestis: kliinilised tunnused- ravikäsitlus ja-tunnused).<br />Tööd juhendab prof. emer. Rein Teesalu- oponeerivad dr Jüri KaikEesti Kardioloogia Instituudist ja prof. Heidi-Ingrid Maaroos TÜpolikliiniku ja peremeditsiini kliinikust.<br />Südame-veresoonkonna haigused- kaasa arvatud äge müokardiinfarkt(ÄMI)- on Eestis surmapõhjustest esikohal- märgib Ainla kliinikumiveebilehel oma doktoritöö kokkuvõttes.<br />ÄMI haigete analüüsil selgub- et vanus on soost olulisem tegurravimite kasutamisel- ravistrateegiate valikul ja ravitulemustepuhul- kinnitab Ainla. Sugu ei ole oluline prognostiline tegur30-päeva letaalsuse korral.<br />Vanus mõjutab ÄMI haigete riskitegurite ja kaasuvate haigusteesinemist- ravikäsitlust ning haiglasisest letaalsust. Kõrgem vanusvähendab tõenäosust saada ravijuhendites soovitatud ravi.Hüperglükeemia (veresuhkur gt;11 mmol/l) esinemine ÄMI haigetelhospitaliseerimisel seostub 180-päeva letaalsuse kõrge riskiga.Hüperglükeemia patsientidel- kellel diabeet oli varasemaltdiagnoosimata- on 180-päeva letaalsuse sõltumatu prognostilinetegur ja seetõttu võib olla kasutatav marker ÄMI-järgse halvaprognoosiga haigete väljaselgitamiseks.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708