27. juuni 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juunikuu toob doktoreid

Ägeda müokardiinfarkti ravis määrab vanus rohkem kui sugu

29. juunil kaitseb TÜ kardioloogiakliiniku doktorant Tiia Ainlameditsiinidoktori kraadi teemal “Acute myocardial infarction inEstonia: clinical characteristics- management and outcome” (Ägemüokardiinfarkt Eestis: kliinilised tunnused- ravikäsitlus ja-tunnused).<br />Tööd juhendab prof. emer. Rein Teesalu- oponeerivad dr Jüri KaikEesti Kardioloogia Instituudist ja prof. Heidi-Ingrid Maaroos TÜpolikliiniku ja peremeditsiini kliinikust.<br />Südame-veresoonkonna haigused- kaasa arvatud äge müokardiinfarkt(ÄMI)- on Eestis surmapõhjustest esikohal- märgib Ainla kliinikumiveebilehel oma doktoritöö kokkuvõttes.<br />ÄMI haigete analüüsil selgub- et vanus on soost olulisem tegurravimite kasutamisel- ravistrateegiate valikul ja ravitulemustepuhul- kinnitab Ainla. Sugu ei ole oluline prognostiline tegur30-päeva letaalsuse korral.<br />Vanus mõjutab ÄMI haigete riskitegurite ja kaasuvate haigusteesinemist- ravikäsitlust ning haiglasisest letaalsust. Kõrgem vanusvähendab tõenäosust saada ravijuhendites soovitatud ravi.Hüperglükeemia (veresuhkur gt;11 mmol/l) esinemine ÄMI haigetelhospitaliseerimisel seostub 180-päeva letaalsuse kõrge riskiga.Hüperglükeemia patsientidel- kellel diabeet oli varasemaltdiagnoosimata- on 180-päeva letaalsuse sõltumatu prognostilinetegur ja seetõttu võib olla kasutatav marker ÄMI-järgse halvaprognoosiga haigete väljaselgitamiseks.

 

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099