Tervishoiutöötajate palk on teada

Pool aastat pärast palgakokkuleppe saavutamist on arstide ja hooldajate palk tõusnud keskmiselt 30 protsenti, õdedel isegi 40 protsenti, selgus sotsiaalministeeriumi tellitud uuringust.

Pool aastat pärast palgakokkuleppe saavutamist on arstide ja hooldajate palk tõusnud keskmiselt 30 protsenti- õdedel isegi 40 protsenti- selgus sotsiaalministeeriumi tellitud uuringust. Uuring hõlmas enam kui 13 500 töötaja- sealhulgas 3374 arsti ja 6371 õendusala töötaja tunnipalka selle aasta märtsis.

23. septembril 2004 sõlmitud palgakokkulepe näeb ette maksta arstidele tänavu tunnipalga alammäärana 66- keskastme tervishoiutöötajatele 34 ja hooldajatele 20 krooni. Järgmise aasta jaanuarist tõusevad alammäärad veelgi- vastavalt 75- 39 ja 23 kroonini.

Ettenähtud miinimumist vähem teenis siiski tervelt 19 protsenti arstidest ning viis protsenti õdedest ja hooldajaist.

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet nentis- et tunnitasud on erinevates haiglates ja ka haiglate siseselt erinevad. Ministeeriumi andmeil on tunnist maksimaalselt makstud arstile ka 700 krooni- õele 196 ja hooldajale 170 krooni. Palve peale täpsustada- milliste erialade ja haiglatega on tegu- ei soovinud Normet konkreetseid nimesid nimetada.

Võib vaid oletada- kas 700-kroonist tunnitasu on maksnud näiteks ilukirurgiakliinik või on sellist määra tasunud ka suurhaigla mõnele tipparstile erakordse väljakutse eest. Ilmselt ei ole tegu siiski pideva töötasuga- mille järgi kujuneks arsti kuupalgaks sada tuhat krooni ning isegi hooldaja paneks taskusse ministripalga.

Uuringu järgi oli arstide keskmine kuupalk tänavu 17 342 krooni (mullu 12 800)- õdedel on töötasu tõusnud mulluselt 5756 kroonilt 8232 kroonini ja hooldajail 3430 kroonilt 4536 kroonini.

Normet märkis- et esmakordselt ületab õdede palk riigi keskmise palga. Arstide ja õdede parem teenistus peaks tema hinnangul pidurdama nende siirdumist välismaale tööle.

Mullu pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga hankis endale tervishoiuametist 300 arsti tõendi- mis lubab töötamist piiri taga. Sotsiaalministeeriumi andmeil kasutasid seda võimalust siiski vaid pooled.

Kõrgem palgatase mõjub aga haiglate eelarvele. Normet ütles- et järgmise aasta eelarves on tervishoiusüsteemil puudu hinnanguliselt 366 miljonit krooni.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.