Ainult tellijatele
15. august 2005
Ainult tellijatele
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liig­ne ke­ha­kaal sai kin­ni­tust kui ref­luks­hai­gu­se ja sel­le tü­sis­tus­te ris­ki­fak­tor

Üle­kaa­lu­li­sus ja ras­vu­mi­ne tõs­ta­vad gast­roö­so­fa­geaal­se ref­luks­hai­gu­se ja sel­le komp­li­kat­sioo­ni­de ris­ki, kir­ju­tab Reu­ters Health aja­kir­jas An­nals of In­ter­nal Me­di­ci­ne aval­da­tud amee­rik­las­te me­ta-ana­lüü­si põh­jal. Au­to­ri­te sõ­nul on seos KMI ja GER­Di va­hel ol­nud se­ni eba­sel­ge. Kuues uu­rin­gus ana­lüü­si haa­ra­tud ühek­sast lei­ti sta­tis­ti­li­selt olu­li­ne seos KMI ja GER­Di sümp­to­mi­te va­hel. Üle­kaa­lu­li­sus tõs­tis ref­luk­si­sümp­to­mi­te esi­ne­mi­se ris­ki 50 prot­sen­di võr­ra, ras­vu­mi­ne (KMI üle 30 kg/m²) ka­he­kor­dis­tas tõe­näo­su­se võr­rel­des nor­maal­kaa­lu­ga. Ras­vu­mi­se ja öso­fa­gii­di va­he­li­ne seos lei­ti kuues uu­rin­gus seits­mest. Ühen­da­tud tu­le­mu­sed näi­ta­sid ris­ki suu­re­ne­mist 76 prot­sen­di võr­ra pä­rast se­ga­va­te fak­to­ri­te­ga ar­ves­ta­mist. Söö­gi­to­ru ade­no­kart­si­noo­mi risk lei­ti ole­vat 2,1 kor­da kõr­gem, kui KMI üle­tab 25 mg/m². Olu­li­ne seos oli ka KMI ja mao kar­diao­sa ade­no­kart­si­noo­mi va­hel. Ana­lüü­si põ­hiau­tor dr Has­hem B. El-Se­rag üt­les, et kui­gi on vä­he tea­vet, kas ke­ha­kaa­lu alan­da­mi­se­ga saaks nen­de komp­li­kat­sioo­ni­de ris­ki vä­hen­da­da, on tõe­näo­li­ne, et nor­maal­kaa­lus pü­si­mi­ne ai­tab GER­Di ris­ki vä­hen­da­da. "Kaa­lua­lan­da­mi­ne peaks ole­ma ra­vi üks osa," soo­vi­tas El-Se­rag. "Ra­vis­kee­mi peak­sid mui­du­gi kuu­lu­ma ka an­ti­sek­re­toor­sed ra­vi­mid sümp­to­mi­te lee­ven­da­mi­seks ja va­ja­du­sel ka sk­rii­ning Bar­ret­ti söö­gi­to­ru suh­tes." El-Se­ra­gi kin­ni­tust möö­da uu­ri­vad nad ka seost ras­vu­mi­se ning Bar­ret­ti söö­gi­to­ru va­hel, mi­da ühes­ki me­ta-ana­lüü­si uu­rin­gus ei hin­na­tud. Seo­se mõist­mi­ne ai­taks sel­gi­ta­da, kui­das ras­vu­mi­ne söö­gi­to­ru ade­no­kart­si­noo­mi ris­ki tõs­tab. GER­Di ja te­ma komp­li­kat­sioo­ni­de risk kas­vab ana­lüü­si au­to­ri­te sõ­nul pro­port­sio­naal­selt KMI suu­re­ne­mi­se­ga. (Ann In­tern Med 2005; 143: 199–211)

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Juhime tähelepanu, et Sul on õigus keelata oma kontaktandmete kasutamine samasuguste toodete või teenuste otseturustuse tegemiseks võttes Äripäevaga ühendust aadressil [email protected] või telefonil 667 0099.
Jaga lugu
Mu.ee toetajad:
Kadi HeinsaluPeatoimetajaTel: 667 0451
Violetta RiidasToimetajaTel: 667 0454
Siret TrullAjakirjanik-toimetajaTel: 667 0446
Triin Tabur Meditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 455
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Hanna SultsMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 385
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708