15. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soo­le­vä­hi sk­rii­ning al­gab Suurb­ri­tan­nias ini­mes­te ko­du­dest

Suurb­ri­tan­nias käi­vi­tub laial­da­ne soo­le­vä­hi sk­rii­ningp­rog­ramm, mil­le raa­mes hak­ka­vad 60nda­tes eluaas­ta­tes ko­da­ni­kud ana­lüü­se hai­gu­se­le võt­ma ko­dus.

Suurb­ri­tan­nias käi­vi­tub laial­da­ne soo­le­vä­hisk­rii­ningp­rog­ramm, mil­le raa­mes hak­ka­vad 60nda­teseluaas­ta­tes ko­da­ni­kud ana­lüü­se hai­gu­se­le võt­ma ko­dus.Ko­lo­rek­taal­ne vähk on pa­ha­loo­mu­lis­test kas­va­ja­testrii­gis sur­ma­põh­ju­se­na tei­sel ko­hal, tea­tab BBC. Va­lit­su­se pres­si­tea­te jär­gi diag­noo­si­tak­sesoo­le­vähk igal aas­tal 30 000 Suurb­ri­tan­nia ko­da­ni­kul ning2003. aas­tal su­ri hai­gu­ses­se 16 000 pat­sien­ti. Ter­vis­hoiu­mi­nis­ter Ro­sie Win­ter­to­niväl­ja­kuu­lu­ta­tud sk­rii­ningp­rog­ram­mis ka­vat­se­tak­seko­du­sed ana­lüü­si­komp­lek­tid saa­ta kõi­ki­de­le60–69-aas­tas­te­le, kes peak­sid sk­rii­nin­gus osa­le­ma igaka­he aas­ta jä­rel. 2006. aas­tal al­gu­se saav prog­ramm lä­hebesi­me­se ka­he aas­ta jook­sul maks­ma 37,5 mil­jo­nit nae­la ehkli­gi 850 mil­jo­nit kroo­ni. Aas­ta jook­sul loo­de­tak­se tes­tid saa­ta ko­ju ka­he­lemil­jo­ni­le ini­me­se­le. Proo­vid tu­leb saa­ta ana­lüü­si­dekssiis­ki la­bo­ri­tes­se, kus uu­ri­tak­se ve­re esi­ne­mistväl­ja­hei­tes. Sta­tis­ti­ka jär­gi võ­tab Suurb­ri­tan­nias soo­le­vä­histroh­kem elu­sid vaid kop­su­vähk. Mi­nis­ter Win­ter­ton sõ­nas,soo­le­väh­ki hai­ges­tu­nu­test 90 prot­sen­ti jääb el­lu, kuihai­gus avas­ta­tak­se va­ra­kult. Sk­rii­ningp­rog­ram­mistloo­dab mi­nis­tee­rium, et see vä­hen­dab su­re­must 15prot­sen­di võr­ra. Esialg­se­te ana­lüü­si­de võt­mi­se vii­mi­ne ko­dus­tes­sepri­vaat­se­tes­se tin­gi­mus­tes­se peaks ter­vis­hoiua­met­ni­kehin­nan­gul ai­ta­ma soo­le­vä­hi vas­tu pa­re­mi­nivõi­del­da. Bri­ti Gast­roen­te­ro­loo­gi­de Selt­si pre­si­dentpro­fes­sor El­wyn Elias ter­vi­tas küll prog­ram­mikäi­vi­ta­mist, kuid rõ­hu­tas, et riik­lik ter­vis­hoiu­süs­teemNHS peab ole­ma või­me­li­ne toi­me tu­le­ma ini­mes­te hul­ga­ga,kes va­ja­vad eda­si­si uu­rin­guid. "Kui prog­ramm laie­neb ülerii­gi, on va­ja pal­ju in­ves­tee­rin­guid ja ka ars­te pal­jukoo­li­ta­da," ar­vas Elias.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708