PILK: Optometrist trügib olümpiale

Tudengitest purjetajad Merili Randmaa ja Agnes Lill võitsid 470 paadi juunioride MMi kuldmedali. Võiduga tõid nad kuulsust ka oma koolidele – Merili Tallinna Tehnikaülikoolile ja Agnes Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolile, kus ta õpib optomeetria II kursusel.

Tudengitest purjetajad Merili Randmaa ja Agnes Lill võitsid 470 paadi juunioride MMi kuldmedali enne Värniku ja Kanteri MMi medaleid.

Kaksteist aastat purjetamisega tegelenud Randmaa ja Lill käisid pärast elu suurimat võitu vastuvõtul Eesti Olümpiakomitees ja Pärnu raekojas. Võiduga tõid nad kuulsust ka oma koolidele- Merili Tallinna Tehnikaülikoolile ja Agnes Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolile- kus ta õpib optomeetria II kursusel. Tal on plaanis huvilised kursusekaaslasedki merele viia.

Andrus Värniku kuldsel päeval käisid Merili ja Agnes oma Reede-nimelise kolmepurjelisega tavapärasel treeningul Pirital. “Kaks tundi saime vee peal olla- ilm on külm ja tuuline. Tavaliselt oleme kauem-” ütles Agnes telefoni teel pärast trenni bussi oodates.

Kui spordis on Merili ja Agnes seadnud julge sihi jõuda medalile Pekingi olümpial- siis erialaselt peab Agnes eesmärgiks kooli lõpetamist. “Üritan õppida endale. Kui spordi pärast raskeks läheb- võtan akadeemilise- aga lõpetan kindlasti-” kinnitab ta. Seni on kool Agnese võistlusspordielu kenasti toetanud. Näiteks kui neiu märtsis Horvaatiasse treeninglaagrisse sõitis- tegi ta osa töid ette ja osa tagantjärele.

Huvitavamatest õppeainetest ootab Agnes II kursusel prillide koostamist ja nägemisuuringut. Optomeetria eriala hakkas teda huvitama- kui ta töötas pärast keskkooli (mille lõpetas nelja-viielisena) prillipoes koos inimestega- kes seda eriala õppisid. Pealegi arvestab ta- et tippsportlasel on vaja mõelda oma erialasele tulevikule.

Horvaatia laagrist alates sõidavad Merili ja Agnes ühes paadis. Tänavu suvel on neil endilegi ootamatult hästi läinud: maikuus Soomes tulid nad Eesti-Soome sõprusvõistlusel naistest esimeseks- juulikuus Tallinnas juunioride Euroopa meistrivõistlustel naistest viiendaks ning juuli lõpul ja augusti algul Peterburis juunioride maailmameistrivõistlustel naistest esimeseks- kusjuures nad võitsid vaid ühe punktiga (üldarvestuses andis see 14. koha). Reeglite selgituseks: iga sõit annab koha jagu punkte; kes mitme võistlussõidu järel vähem punkte kogub- pääseb kuldlaevastikku ehk finaali ja alustab seal punktikogumist nullist.

Agnes tunnistab- et edu on olnud väga kiire. Tugevaid paatkondi võites on usk endasse kasvanud- kuid tehnikat tuleb parandada. Järgmisel aastal pärast Agnese 22. sünnipäeva tuleb neil võistelda juba täiskasvanute arvestuses.

Kui tööd teha ja endasse uskuda-   võib kõrgeid eesmärke saavutada- ütleb Agnes Lill Pekingi medalisihi kohta.

Kahe peale ja sõprade abiga hoiavad nad üleval veebilehte <a href="http://www.est13.ee">www.est13.ee</a>- mis kajastab operatiivselt võistluste käiku ja nende eesmärke ning kus näeb fotosid võistlustelt. Pöialt saab tüdrukutele hoida juba 26.-28. augustini Eesti meistrivõistlustel Saaremaal Roomassaares. Agnes läheb seal püüdma oma kolmandat meistritiitlit. Varakult pikaks kasvanud (nüüd 1-79 m) Agnes lõpetas Optimist-klassis juba 13-aastaselt ning on sealtpeale sõitnud 470-ga.

Pikkuse tõttu soodimeheks asunud Agnes peab enamuse ajast rippuma üle paadiserva umbes nagu külgvankriga mootorrataste sõidus “korvimees”. “Jalad peavad hästi tugevad olema ja väga hea koordinatsioon peab olema-” loetleb Agnes soodimehele olulisi omadusi.

Ikka juhtub- et soodimees või mõlemad purjetajad kukuvad vette. “Mida paremini sõidad- seda rohkem riskid ja mida rohkem riskid- seda suurem võimalus on vette kukkuda-” seletab Agnes.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.