26. september 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Osteoporoos ja füüsiline aktiivsus

Liikumine tugevdab luustikku ja lihaseid, annab hea koordinatsiooni ja liikumiskindluse, mistõttu väheneb kukkumiste ja luumurdude oht.

Liikumine on õige medikamentoosse ravi kõrval teine osteoporoosisüvenemist ennetav raviviis. Liikumine tugevdab luustikku jalihaseid- annab hea koordinatsiooni ja liikumiskindluse- mistõttuväheneb kukkumiste ja luumurdude oht.

Liikumise toime luule võib jagada kaheks: läbi gravitatsioonijõu(vertikaalasend) luu koormamine aktiveerib osteoblastid ning läbilihaskontraktsiooni suureneb verevool luus- paraneb luu toitumine-toimub osteoblastide aktivatsioon. Uuringutega on näidatud seostteatud piirkonna lihasjõu ja luutiheduse vahel. Näiteks - midasuurem on puusavöötme lihaste jõud- seda suurem on reieluu tihedus.Sama seos on leitud käte pigistusjõu ja küünarvarreluu tihedusevahel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099