Perearst jõuab üle kahe aasta Sinimäele tagasi

Ida-Virumaa Vaivara valla Sinimäe alevikus avatakse järgmisel aastal taas perearstipunkt, mis kaks aastat tagasi suleti nõuetele mittevastavuse tõttu.

Ida-Virumaa Vaivara valla Sinimäe alevikus avatakse järgmisel aastal taas perearstipunkt- mis kaks aastat tagasi suleti nõuetele mittevastavuse tõttu.

Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid ütleb- et tema isiklikult ei pea mõistlikuks kahekordse kortermaja ühes tiivas tegutsenud perearstipunkti üles ehitada- sest Sillamäe linn asub nelja kilomeetri kaugusel- bussiühendus on hea ja vallavalitsusest saavad kohalikud elanikud telefoni teel tellida bussi perearsti või eriarsti juurde tasuta sõitmiseks. Idast ja läänest piiravad Eesti idapoolseimat valda Narva ja Kohtla-Järve.

Luhalaid räägib- et tund enne Meditsiiniuudiste telefonikõnet oli tema juures käinud perearstipunkti taastamise kohta pärimas kodanik- kes paar aastat tagasi vaidlustas Sinimäe perearstipunkti sulgemise. Sinimäe alevikus elab ligi 400 inimest- vallas kokku ligi 1800 inimest.

“Ma saan aru- harjumuse asi-” mõistab Luhalaid vallaelaniku muret arstiabi pärast. Aga vallaelanikud on end erinevate perearstide juurde registreerinud - kes käib Sillamäel- kes Narvas. Sillamäel asuva OÜ Perearstide Keskus Neeme perearst Natalja Bogatšova ongi Vaivara valla elanike perearst. Sillamäel valvab ka kiirabibrigaad- selgitab vallavanem.

“Kui lisaks vallatranspordile käib perearst veel koduvisiitidel- siis ma ei näe karjuvat vajadust kohaliku arstipunkti järele-” arutleb ta. “Aastasadu pole perearstipunkti olnud Laagna- Puhkova ega Soldino külas - nendes paikades käib liinibuss ka harva-” osutas Luhalaid perearstist veel kaugemal elavatele inimestele.

Luhalaid ütleb- et vallavalitsuse jaoks ei lahendaks olukorda üksnes see- kui maavanema ja omavalitsuse kohustused üldarstiabi korraldamisel oleksid selgelt piiritletud. “Poliitilised vastutajad kohapeal oleme ikka meie- vallavalitsus-” selgitab vallavanem. “Kui mingi probleem tekib- tullakse vallavalitsusest õigust nõudma.”

Aprillikuus toimunud Ühiskondliku Leppe ümarlaual vaigistas Luhalaid neid- kes tahtsid kohe panna omavalitsusi vastutama hoolduskeskuste ja perearstipunktide kasutamise ja haldamise eest. “Kui on kohustus vastutada- peab olema õigus ka juhtida- aga omavalitsused on seni üldarstiabi korraldamisest välja jäetud-” kinnitab Luhalaid.

“Patsient valib ise perearsti. Omavalitsus sellesse ei puutu- haigekassa sõlmib lepingu perearstiga. Aga kui patsient ei pääse perearsti juurde või kui perearst jääb hätta ruumidega- siis jõuavad meieni probleemid-” räägib vallavanem. “Olen aastaid sellest rääkinud- et omavalitsuste kõrvalejätmine üldarstiabi korraldamisest oli viga. Küsimused lahendaks kolmepoolne leping perearsti- haigekassa ja omavalitsuse vahel.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.