JUHTKIRI:

Sõbra lugu

<strong>Sõbra lugu</strong>

Sattusin ükspäev sõbraga vestlema arstiabi osutamise ja arstide suhtumise teemal. Õigemini küll rääkis peamiselt sõber ning tegi seda aina enam hoogu minnes.

Nii järgneski mõni aeg tagasi perearsti juures kogetule aina lisa ja lisa ning tuleb tunnistada- et midagi väga positiivset tema jutus just ei olnud. Õigupoolest ei olnud selles üldse midagi positiivset. Küllap tal oli(d) oma(d) põhjus(ed).

Kui ikka perearsti üldse ei huvita- et sul kusagilt valutab - isegi siis- kui püüad seda talle tõepoolest napimast napi 13-minutilise visiidiaja jooksul kolm korda selgeks teha... siis järgmisel korral enam ei kipugi oma mure(de)st rääkima. Või ravitakse kirurgilisel meetodil tõbe- mille kohta teine arst (eelmise lähikolleeg) pärast operatsiooni tõdeb- et oleks piisanud ka ravimitest ning “nuga poleks olnud üldse vaja sisse lüüa”.

Oma juttu kokku võttes lausus sõber- et kui juhus tekib- võiksin ma sellise suhtumise (täpsemalt siis suhtumise äärmise puudumise) mõnes loos ära mainida. Nüüd olen seda teinud.

Meie jutuajamisest polnud möödunud nädalatki- kui sõber helistas ja rääkis- et oli hommikul auto parandustöökotta viinud. Seejärel kirjeldas ta põhjalikkust- millega tema käest uuriti ja puuriti: mis just täpselt autol viga on- millist häält masin teeb- millal ta sellist häält teeb- kui kaua ta sellist häält juba teinud on? Ja nõnda edasi.

“Minu perearsti juures käimisega ei saa seda üldse võrrelda!” lõpetas ta meie eelnevale arutelule viidates tõdemusega- mis arsti just võitjate poolele kanda ei luba.

Ma ei taha sugugi väita- et tegemist on reegliga. Samas ei usu ma sedagi- et tegu on erandiga. Eks see üks keskmist sorti Eesti patsiendi ja Eesti (pere)arsti suhe ole. Aga laiemas plaanis on väga kahju- kui käärid patsiendi ootuste ja lootuste ning (pere)arsti oskuste- tahtmise ja võimaluste vahel nii suured on.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.