Rohuteadlased käsitlesid eri patsiendigruppide ravi

Tartu Ülikooli Rohuteaduse Seltsi (TÜRS) sügisseminar keskendus sedapuhku erinevate patsiendigruppide raviaspektidele, lähtudes eelkõige patsientide soost ja vanusest.

Tartu Ülikooli Rohuteaduse Seltsi (TÜRS) sügisseminar keskendus sedapuhku erinevate patsiendigruppide raviaspektidele- lähtudes eelkõige patsientide soost ja vanusest.

Seminari esimesel sessioonil pühenduti turvalisele emadusele- last kandva või rinnaga toitva naispatsiendi maksimaalselt ohutule ravimikasutusele. Nõu andsid lastearst Anne Ormisson ja naistearst Kristiina Rull.

Teise sessiooni käigus toodi selgust vananemisega seotud teemadesse - räägiti üldisematest vananemisega seotud aspektidest ning tutvustati eesnäärme healoomulise kasvajaga seotud probleeme ja lahendusi (Eesti Gerontoloogia ja Geriaatria Assotsiatsiooni esimees Kai Saks ning Gennadi Timberg TÜ kirurgiakliiniku uroloogia ja neerusiirdamise osakonnast). Gedeon Richteri tootejuht Meris Tammiku ettekande teemaks oli “Ärevushäirete raviaspekte erinevatel patsiendigruppidel”.

<strong>Rinnaga toitmine ja ravimid<br /></strong>Kas jätta last kandva või rinnaga toitva naise haigus ravimata või riskida sellega- et ravim võib avaldada lapsele soovimatuid mõjusid? Kas on olemas ohutuid ravimeid või vähemalt niisuguseid- mis ei ole lapsele ohtlikud? Neile ja veel paljudele küsimustele vastas oma ettekandes kliinikumi lastearst Anne Ormisson.

Pole kahtlust- et rinnapiim kui troofiline toit on lapsele hindamatu väärtusega. See sisaldab nii kasvu- (EGF - epidermaalne kasvufaktor; TGF<span style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">a</span> - muunduv kasvufaktor <span style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Times New Roman'; mso-fareast-font-family: 'Times New Roman'; mso-ansi-language: EN-GB; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA"> a</span>) kui kaitsefaktoreid (sekretoorne IgA antikeha- IgG ja IgM antikehad- laktoferriin- lüsotsüüm- bifidusfaktor- oligosahhariidid- rotaviirust neutraliseeriv faktor- leukotsüüdid jm).

Kõik ravimid- mida ema imetamise ajal tarbib- lähevad rinnapiima ja on imikule biokättesaadavad. Ent enamik ravimeid ei ole siiski lapsele ohtlikud. “Rinnaga toitmist ei pea katkestama ema ravi tõttu-” sedastas dr Ormisson. “Peaaegu igal juhul on võimalik leida ravim- mis ei ole lapsele ohtlik.”

Rinnaga toitvale naisele ravimite määramisel tuleb arvestada mitut asjaolu. Lapse kohta tuleks teada- kui vana ta on (muutuv farmakokineetika)- kui palju laps kaalub- kas ta on terve või esineb probleeme- kui palju ja kui sageli ta rinnast sööb. Samuti on olulised naise haiguse iseloom- kui kaua ravi kestab ja kuidas naine ravimit võtab.

Ravimi puhul tuleks arvestada- kas see on lühi- või pikatoimeline- kas ta mõjutab laktatsiooni ja kas seda ravimit on saanud ka teised imetavad emad. Eelistada tuleks lühitoimelist ravimit ning - et mõju lapsele oleks väiksem - koordineerida ravimi võtmine ja lapse toitmine. Ravimit peaks võtma pärast lapse toitmist. Samuti annab valida erinevate manustamisviiside vahel (inhalatsioon <em>vs</em> suu kaudu- nahale <em>vs</em> suu kaudu- lihasesse <em>vs</em> veeni).

“Rinnaga toitmise lõpetamine on viimane- mitte esimene võimalus. Ja seda kasutatakse üliharva - vaid juhul- kui ema peab saama lapsele ohtlikku ravi-” toonitas ettekandja.

Rinnaga toitmise lõpetamise näidustusteks on HIV- herpes rinnanäärmel- C-hepatiit (kui laps ei ole vaktsineeritud esimese 12 elutunni jooksul)- retroviirusvastane ravi- vähiravimid- kemoteraapia- kui ema suitsetab üle 20 sigareti päevas- ravimata äge tuberkuloos. “Tuberkuloosi ravi ajal võib ema last edasi imetada ka juhul- kui ta saab kolme antibiootikumi- sest kaitse- mis laps rinnapiimast saab- ületab ravimitest saadud kahju-” kommenteeris Anne Ormisson.

<strong>Lapsele kahjulik<br /></strong>Beebile kahjulikena mainis ettekandja tsütotoksilisi ravimeid- mis võivad põhjustada immuunsupressiooni (toime kasvule on teadmata). Rahustite ja antidepressantide mõju beebile ei ole teada- kuid nende määramisel võiks olla ettevaatlik. Kui ema kasutab psühhotroopseid ravimeid- siis ei pea ta seepärast rinnaga toitmist lõpetama.

Nn mõnuainetest on kindlasti lapsele ohtlikud amfetamiinid- LSD- kokaiin- nikotiin- heroiin ja metadoon- suures doosis ka kofeiin- etanool ja morfiin. Suhteliselt ohutute kategooriasse jäävad kodeiin- fentanüül- nalbufiin ja propoksüfeen.

“Alkohol on toksiline igas vanuses lootele-” toonitas lastetohter. Ema regulaarne alkoholi liigtarbimine ( gt;100 g nädalas) või ränk episoodiline liigtarbimine ( gt;40 g päevas) võib põhjustada vastsündinul intoksikatsiooni- ärajäämasündroomi- joomisest tingitud sotsiaalseid või meditsiinilisi probleeme.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

12. märts 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

veebruar 2019

Laadi PDF

Tervise­uudised

veebruar 2019

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.