16. jaanuar 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haigekassa eelarve kosus

Hai­ge­kas­sa nõu­ko­gu võt­tis möö­du­nud ree­del vas­tu ala­nud aas­ta ee­lar­ve, mil­le ko­ha­selt on hai­ge­kas­sa ku­lu sel aas­tal 7,913 mil­jar­dit kroo­ni ning tu­lu 8,012 mil­jar­dit kroo­ni.

Hai­ge­kas­sa nõu­ko­gu võt­tis möö­du­nud ree­del vas­tuala­nud aas­ta ee­lar­ve ning ot­sus­tas lü­hen­da­dara­vi­jär­je­kor­di mõ­nel eria­lal. Hai­ge­kas­sa avalike suhete juht An­ne Os­vet üt­les BNSile,et nõu­ko­gu võt­tis vas­tu ee­lar­ve, mil­le ko­ha­selt onhai­ge­kas­sa ku­lu sel aas­tal 7,913 mil­jar­dit kroo­ni ningtu­lu 8,012 mil­jar­dit kroo­ni. Tu­lu oo­da­tav kasv võr­rel­deseel­mi­se aas­ta­ga on 19 prot­sen­ti. Ee­lar­vest suu­ri­ma osa moo­dus­tav ter­vis­hoiu­tee­nus­teku­lu kas­vab prog­noo­si jär­gi 12 prot­sen­ti ehk 5,3 mil­jar­dikroo­nini. Enim, kok­ku 15 prot­sen­ti, kas­vab aju­tis­tetöö­või­me­tu­se hü­vi­tis­te ku­lu. Ül­dars­tia­bi ku­lu kasvmul­lu­se­ga võr­rel­des on 11, eriars­tia­bi kasv 12,am­bu­la­toor­se ra­vi kasv ka­hek­sa, hool­dus­ra­vi kasv seit­sening ham­ba­ra­vi­hü­vi­ti­se kasv kuus prot­sen­ti. Suu­rim sum­ma, 4,2 mil­jar­dit, on pla­nee­ri­tuderiars­tia­bi­le. Järg­ne­vad aju­ti­se töö­või­me­tu­sehü­vi­ti­sed, mil­leks ku­lub pool­teist mil­jar­dit kroo­ni.Am­bu­la­toor­ne ra­vi saab 965, ül­dars­tia­bi 671 jahool­dus­ra­vi li­gi 122 mil­jo­nit kroo­ni.Ham­ba­ra­vi­hü­vi­tis­te jaoks on ee­lar­ves 199 mil­jo­nitkroo­ni, va­hen­das BNS. Os­ve­ti sõ­nul ot­sus­tas nõu­ko­gu suu­na­ta li­sa­ra­ha kara­vi­jär­je­kor­da­de mak­si­mum­pik­ku­se lü­hen­da­mi­se­lemõ­nel eria­lal, näi­teks en­dop­ro­tee­si­de, sil­ma­kae ja las­tekõr­va-ni­na-kur­guo­pe­rat­sioo­ni­de osas. Sel­leks suu­na­tak­se120 mil­jo­nit kroo­ni, mil­le eest ni­me­ta­tud eria­la­delos­te­tak­se kesk­mi­selt kol­me prot­sen­di võr­ra enamra­vi­juh­tu­sid. Nii peaks al­la 18-aas­tas­tekõr­va-ni­na-kur­guo­pe­rat­sioo­ni­de mak­si­maal­ne oo­teaeglü­he­ne­ma ka­helt aas­talt ka­hek­sa kuu­ni. Suur­te lii­ges­teen­dop­ro­tee­si ope­rat­sioo­ni­de mak­si­maal­ne oo­teaeg peakslü­he­ne­ma nel­jalt aas­talt 3,5 aas­ta­ni ja ka­ta­rak­tiope­rat­sioo­ni oo­teaeg kol­melt aas­talt 2,5 aas­ta­ni. Os­vetli­sas, et te­ge­li­kud jär­je­kor­rad on ena­mi­kus haig­la­tesmak­si­mu­ma­jast lü­he­mad. Hai­ge­kas­sa nõu­ko­gu esi­me­he, sot­siaal­mi­nis­ter JaakAa­bi sõ­nul saab jär­je­kor­di lü­hen­da­da tä­nu sot­siaal­mak­suhea­le lae­ku­mi­se­le ja sot­siaal­mi­nis­tee­riu­miet­te­pa­ne­ku­le, mil­le jär­gi sea­du­sand­ja tõs­tissot­siaal­mak­su alam­mää­ra. Aab mär­kis, et kui sel aas­tal te­kib täien­da­vat ra­ha,tu­leb kind­las­ti kaa­lu­da ra­vi­juh­tu­de juur­deost­mist, misoma­kor­da või­mal­daks väi­ke­haig­la­tel pa­re­mi­nipal­ga­kok­ku­le­pet täi­ta. Os­ve­ti sõ­nul on ter­vis­hoiu­töö­ta­ja­tepal­ga­kok­ku­lep­pe tin­gi­mus­te täit­mi­sekster­vis­hoiu­tee­nus­te piir­hin­da­des­se suu­na­tud 212mil­jo­nit kroo­ni.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099