17. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DLP diagnoosimine ja mõjustamise seisukohad lastel

Düslipideemia (DLP) tähistab seisundit, mille korral esineb veres liiga kõrge lipiidide sisaldus, düslipideemia avastamine ja ravi on väga oluline, sest see on üks tähtsamaid südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktoreid.

Düslipideemia (DLP; <em>autor on kasutanud üldlevinud inglisekeelest tulenevaid lühendeid - Toim.)</em> ehk eestikeelseskirjanduses kasutatud mõiste hüperlipideemia (HL) tähistabseisundit- mille korral esineb veres liiga kõrge lipiididesisaldus. Lipiidid on vees lahustumatud- vähemalt kahestkomponendist (alkohol ja rasvhape) koosnevad estrilise ehitusegabiomolekulid.

<strong>Lipiidide määratlus<br /></strong>Lipiidide hulkakuuluvad kolesterool (C) (üldkolesterooli (TC) norm veres lt;=5-0mmol/l)- triglütseriidid (TG) - glütserooli ja kolme rasvhappeorgaaniline ühend- millest koosnevad neutraalsed rasvad (norm on lt;2-0 mmol/l- kuigi probleemid algavad juba 1-7-st) ninglipoproteiinid (lipiidide transportvorm).

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099